Ivanić otvorio Međunarodnu reviju folklora Šamačko proljeće 2018

Srna
Ivanić otvorio Međunarodnu reviju folklora Šamačko proljeće 2018

Šamac - U Šamcu je večeras održana 15. Međunarodna revija folklora "Šamačko proljeće" na kojoj je učestvovalo 300 članova kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Reviju folklora otvorio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je poručio da manifestacijama u kojima učestvuju mladi treba posvetiti posebnu pažnju, te da je lijepo kada je mladost na jednom mjestu, pogotovo ona koja čuva običaje.

"Entuzijazam koji se vidi kod mladih je nešto najljepše, a pogotovo što je to u Šamcu u kojem se večeras osjeća živost", rekao je Ivanić.

Šamačkoj publici su se koreografijama predstavili kulturno-umjetnička društva "Branislav Nušić" iz Vladičinog Hana , "Tena" iz Đakova, "Milovan Gajić" iz Petrova, te "Puračić" iz Lukavca i "Šamac" iz grada domaćina.

Članovi ovih društava večeras su na pozornici u bioskopskoj sali u Šamcu pokazali kulturu različitih nacionalnosti.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istako je da mu je čast da opština Šamac zajedno sa srpskim članom Predsjedništva bude pokrovitelj ove manifestacije.

"Naredne godine želimo to unaprijediti tako da sa više susjednih opština budemo i pokrovitelj i domaćin ovakve manifestacije koja je uvrštena i u kalendar Međunarodnog udruženja kulturno-umjetničkih društava i kulture na nivou cijelog svijeta /CIOFA/ i to je posebno bitno", rekao je Milićević.

On je dodao da Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Šamac" napreduje, te da na šamačkom području ima još društava koja bilježe dobre rezultate.

Predsjednik ovog društva Mladen Radović istakao je da je "Šamačko proljeće 2018" već drugu godinu uvršten u kalendar CIOFA. "To znači da je Šamac jedan od 1.000 festivala svijeta što nam čini obavezu i čast da u narednim godinama pokušamo da se izborimo za desetogodišnji sertifikat Uneska", rekao je Radović.

On je naveo da su kulturno-umjetnička društva iz Šamca i iz Vladičinog Hana pobratimila. "Nakon 20 godina saradnje postali smo dva bratska društva, što je još jedan pomak u odnosu na period iza nas. Ponosan sam na to", rekao je Radović.

Pokrovitelji "Šamačkog proljeća" su srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i opština Šamac, a organizator Kulturno-umjetničko društvo "Šamac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana