Heroj Bobanske čete neće biti zaboravljen

Ratomir Mijanović
Heroj Bobanske čete neće biti zaboravljen

Trebinje - U Trebinju je juče otkriven spomenik Aleksandru Masleši, najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Masleša je sa 16 godina stupio u Bobansku četu uz vojvodu Neđu Vidakovića, ranjen je 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Spomenik u naselju Bregovi, ispred stadiona malih sportova koji nosi ime ovog heroja, osveštao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Vladika Grigorije je istakao da je Aleksandar, ponesen slobodom i voljom za životom, pristupio slavnoj Bobanskoj četi, i to bez straha i uzmicanja s nepokolebljivom istrajnošću i željom da se žrtvuje za slobodu, svoj narod i svoje bližnje.

- A onda je, jednog burnog ratnog dana, sa svojim saborcima i prijateljima pogođen granatom, koja tada nije odjeknula samo na Boračkom jezeru nego je, pogodivši srce i grudi ovog mladića, odjeknula u cijeloj Hercegovini, u svim grudima u kojima je bilo srce - rekao je vladika Grigorije.

Istakao je da bi danas, 22 godine nakon Aleksandrove pogibije, taj strašni odjek trebalo da se još dalje čuje i da se kroz budućnost koja je pred nama preobrazi u muziku koja budi, poučava, hrabri i oživljava naša potonula bića.

Aleksandra Masleša, sestra pokojnog Aleksandra, zahvalila je Bobanskoj četi, čijim angažovanjem je ovaj spomenik i podignut, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ove ideje.

- Ovo je poseban dan za moju porodicu. Moga brata više nema i niko ga ne može vratiti. Danas smo ganuti pažnjom i osjećanjem da nismo sami sa svojim bolnim sjećanjima. Ovaj spomenik je više od poštovanja i priznavanja žrtve koju je podnio moj brat. To je znak da postoji još neko ko čuva sjećanje na njegovu žrtvu, a to su njegovi saborci iz Bobanske čete i hvala im za to. Neizmjerno smo zahvalni vajarima Sretenu Milatoviću i Branku Milanoviću, koji su svoj vajarski dio uradili bez ikakve naknade, i "Hidroelektranama na Trebišnjici" - navela je ona.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da ovaj događaj podsjeća da smo još zajedno i da treba da poštujemo ono što nam se dešavalo u prošlosti i da držimo do sebe.

- Riječi sa spomenika najmlađem borcu Hercegovačkog korpusa govore mnogo, to su riječi otadžbina, mir i sloboda. To je dovoljna poruka svima nama da nam to stalno bude na pameti, da se sjetimo kako smo došli do toga i koje su žrtve pale. Ovaj dan treba pamtiti, ne samo po našem Aleksandru već po žrtvama koje su date za Republiku Srpsku. Njegova žrtva će ostati trajno zapamćena u gradu Trebinju - rekao je Petrović.

U ime saboraca Bobanske čete i Organizacionog odbora za izgradnju spomenika obratio se Dragan Ristić Beli, koji je istakao Aleksandrovu hrabrost i odlučnost da sa svojim saborcima stane na prvu liniju ratišta, ističući da će spomenik generacijama svjedočiti o mladom čovjeku koji je bio spreman da svojim životom stvara ono što mi danas imamo - Republiku Srpsku.

- Najmanje što smo mogli da uradimo mi, njegovi saborci je da podignemo spomenik našem Acu, spomenik koji simbolizuje njegovu svijetlu ličnost u crnim vremenima tih devedesetih godina - rekao je Ristić. On je podsjetio da se Aleksandar odrekao dječačkih snova da bude sportista i rame uz rame sa vojvodom Vidakovićem stao na branik otadžbine.

Parastos

Prije svečanog otkrivanja spomenika u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služen je parastos.

Cvijeće na spomenik, osim Aleksandrove porodice, položili su predstavnici gradske uprave, pripadnici hercegovačkih brigada, boračke organizacije i udruženja iz istočne Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana