Gradska apoteka u Bijeljini ide u likvidaciju

Ljiljana Aleksić
Gradska apoteka u Bijeljini ide u likvidaciju

Bijeljina - Odbornici grada Bijeljina usvojili su na jučerašnjoj sjednici odluku o pokretanju likvidacionog postupka gradske apoteke "Semberija", koju je sa gubitkom od 5,5 miliona KM preuzeo strateški partner "Vivamedik" iz Kozluka.

- Skupština nije usvojila izvještaj o radu apoteke za 2017. godinu i od nadležnih organa zatražena je istraga o tome ko je odgovoran za gubitke - rekao je predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković.

Iz SNSD-a poručuju da je odluka o likvidaciji trebalo da bude donesena mnogo ranije.

- Smatram da nije štetna za grad. Međutim, ostaje problem  što će likvidacijom proći nekažnjeno oni koji su apoteku doveli do višemilionskog gubitka - izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a u bijeljinskoj skupštini Nedeljko Ćorić.

Odbornik Ljubiša Petrović iz Pokreta "Uspješna Srpska" zatražio je od Gradske uprave, kao osnivača apoteke, da objasni građanima njenu propast, koju je nazvao skandaloznom u vrijeme dok privatne apoteke u gradu posluju sa profitom.

Odbornici vladajućih stranaka SDS-a, PDP-a i NDP-a rekli su tokom skupštinske rasprave da prethodnih godina u apoteku nije ubrizgavan novac grada i da se ne smatraju nadležnim da odgovore na pitanje gdje je nestalo 5,5 miliona KM.

Žustru raspravu odbornika izazvao je i prijedlog odluke o dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada.

Vladajuća većina odbila je odluku kojom bi bila stvorena mogućnost zakupa 233 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Zbog ovo malo zemlje, Bijeljina će izgubiti 9.000 KM prihoda godišnje, ali nećemo se sukobiti sa nekoliko stotina nezadovoljnih poljoprivrednika - rekao je šef Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić.

On je zamjerio što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS određuje pravila za podjelu zemlje koju lokalna vlast treba da sprovede.

Marković je rekao da ova odluka nije dobila saglasnost ni skupštinske Komisije za poljoprivredu zbog brojnih primjedbi na utvrđeni pravilnik i način bodovanja.

On je najavio da će od resornog ministarstva skupštinskim zaključcima tražiti da budu izmijenjeni uslovi za dodjelu zemljišta.

Ćorić je rekao da se samo u Bijeljini ovaj problem pokušava prebaciti na resorno ministarstvo iako je pravilnik isti i primjenjuje se u svim lokalnim zajednicama u RS.

Komunalna taksa

Vladajuća većina odbila je zahtjev odbornika SNSD-a da najveća komunalna taksa bude smanjena na 500 KM, sa predviđenih 3.000 KM, dok je za gradska preduzeća ova taksa 300 KM.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je Bijeljina umanjila komunalnu taksu na nekim stavkama i do pet puta, te da nigdje taksa nije povećana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana