Gorica Stojaković: Policijski posao nijedan dan nije isti

Dejan Jovičić
Gorica Stojaković: Policijski posao nijedan dan nije isti

SRBAC - Posao policijskog službenika je izazovan i nepredvidiv i donosi sa sobom mnoga odricanja, ali uvijek bih ponovo izabrala ovu profesiju znajući da time doprinosim rješavanju postojećih problema i izgradnji boljeg i sigurnijeg društva, riječi su pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Srbac Gorice Stojaković, koja policijski posao obavlja već punih 18 godina.

Do sada je radila kao školski policajac, bila je angažovana i na kontroli i regulisanju saobraćaja, a od novembra prošle godine je postavljena za pomoćnika komandira.

- Srednju školu sam pohađala u Srpcu, nakon čega sam završila Policijsku akademiju, a potom i Fakultet za bezbjednost i zaštitu. U Policijskoj stanici Srbac sam počela raditi 2006. godine, a motiv nije bio samo da se zasnuje radni odnos, bilo je tu ipak više i želje i ljubavi prema uniformi i poslu koji je odgovoran i prije svega human - rekla je Gorica.

Odgovornošću i profesionalnošću uspjela je da se odupre svim izazovima u službi i, kako kaže, policijskom službeniku nijedan dan na poslu ne može biti isti jer ne zna po kakvim prijavama će postupati.

- Jednom sam obavljala poslove šefa u noćnoj smjeni, gdje sam imala na raspolaganju samo jednu patrolu sa dva policijska službenika. Odmah po zaprimanju smjene počele su da se nižu prijave građana, od nasilja u porodici, preko narušavanja javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu, a na kraju je došlo čak i do napada na policijske službenike. Imali smo tri lišenja slobode postupajući po tim prijavama, a zadnje lišenje je bilo kod mene u dežurnoj službi. Ta smjena nam se nije, kao što je bilo uobičajeno, završila u sedam ujutru, već smo ostali raditi narednog dana do 12 časova - ističe Gorica.

Takvi primjeri, kaže, svjedoče koliko je policijski posao odgovoran i stresan i, na svu sreću, za gotovo dvije decenije rada nije imala situacija u kojima je bila životno ugrožena.

- Najljepši period mi je bio početak nakon završene Policijske akademije, jer sam bila željna znanja i učenja od starijih kolega. U vrijeme kad sam počela raditi imala sam sreću da je Policijska stanica Srbac brojala znatno veći broj radnika pa je samim tim i obavljanje poslova bilo mnogo lakše. Što se tiče žena u policiji, u mojoj klasi je bilo 50 polaznika, od čega je devet bilo žena, što je tada bio veliki procenat. Međutim, u svakoj narednoj klasi primali su veći broj polaznika, gdje se taj broj žena smanjivao, ali mislim da i dalje postoji velika želja djevojaka da se upišu na Policijsku akademiju - kaže Gorica.

Iako postoji dosta predrasuda vezanih za žene u policiji, smatra da su se pokazale kao dovoljno sposobne da odgovore svim izazovima koje policijski posao sa sobom nosi i dodaje da policijske službenice u Srpcu obavljaju sve poslove, od kontrole i regulisanja saobraćaja, dežurne službe, obezbjeđenja skupova do administrativnih poslova.

Mlađim kolegama poručuje da ne posustanu u svojoj namjeri jer nema ljepšeg osjećaja od toga kada znate da ste nekome pomogli.

- Kada završite akademiju, imate neku svoju viziju ovog posla, međutim, kada se počne sa radom, vidi se da to i nije baš tako jednostavno. Kao i u svemu u životu, potrebna je velika podrška kolega i drugih ljudi iz okruženja. Ja sam supruga i majka dvoje djece i mislim da bez podrške porodice ne bih mogla obavljati ovaj posao - istakla je Gorica.

Krivična djela

Procenat rasvijetljenosti svih krivičnih djela na području opštine Srbac u 2023. godini iznosio je 93 odsto, a u januaru i februaru ove godine čak 95 odsto. Prema riječima Gorice Stojaković, nije registrovano nijedno krivično djelo razbojništva, ubistva, kao i ubistva u pokušaju. U prva dva mjeseca ove godine manji je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti period prošle godine za 37,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana