Горица Стојаковић: Полицијски посао ниједан дан није исти

Дејан Јовичић
Горица Стојаковић: Полицијски посао ниједан дан није исти

СРБАЦ - Посао полицијског службеника је изазован и непредвидив и доноси са собом многа одрицања, али увијек бих поново изабрала ову професију знајући да тиме доприносим рјешавању постојећих проблема и изградњи бољег и сигурнијег друштва, ријечи су помоћника командира у Полицијској станици Србац Горице Стојаковић, која полицијски посао обавља већ пуних 18 година.

До сада је радила као школски полицајац, била је ангажована и на контроли и регулисању саобраћаја, а од новембра прошле године је постављена за помоћника командира.

- Средњу школу сам похађала у Српцу, након чега сам завршила Полицијску академију, а потом и Факултет за безбједност и заштиту. У Полицијској станици Србац сам почела радити 2006. године, а мотив није био само да се заснује радни однос, било је ту ипак више и жеље и љубави према униформи и послу који је одговоран и прије свега хуман - рекла је Горица.

Одговорношћу и професионалношћу успјела је да се одупре свим изазовима у служби и, како каже, полицијском службенику ниједан дан на послу не може бити исти јер не зна по каквим пријавама ће поступати.

- Једном сам обављала послове шефа у ноћној смјени, гдје сам имала на располагању само једну патролу са два полицијска службеника. Одмах по запримању смјене почеле су да се нижу пријаве грађана, од насиља у породици, преко нарушавања јавног реда и мира у једном угоститељском објекту, а на крају је дошло чак и до напада на полицијске службенике. Имали смо три лишења слободе поступајући по тим пријавама, а задње лишење је било код мене у дежурној служби. Та смјена нам се није, као што је било уобичајено, завршила у седам ујутру, већ смо остали радити наредног дана до 12 часова - истиче Горица.

Такви примјери, каже, свједоче колико је полицијски посао одговоран и стресан и, на сву срећу, за готово двије деценије рада није имала ситуација у којима је била животно угрожена.

- Најљепши период ми је био почетак након завршене Полицијске академије, јер сам била жељна знања и учења од старијих колега. У вријеме кад сам почела радити имала сам срећу да је Полицијска станица Србац бројала знатно већи број радника па је самим тим и обављање послова било много лакше. Што се тиче жена у полицији, у мојој класи је било 50 полазника, од чега је девет било жена, што је тада био велики проценат. Међутим, у свакој наредној класи примали су већи број полазника, гдје се тај број жена смањивао, али мислим да и даље постоји велика жеља дјевојака да се упишу на Полицијску академију - каже Горица.

Иако постоји доста предрасуда везаних за жене у полицији, сматра да су се показале као довољно способне да одговоре свим изазовима које полицијски посао са собом носи и додаје да полицијске службенице у Српцу обављају све послове, од контроле и регулисања саобраћаја, дежурне службе, обезбјеђења скупова до административних послова.

Млађим колегама поручује да не посустану у својој намјери јер нема љепшег осјећаја од тога када знате да сте некоме помогли.

- Када завршите академију, имате неку своју визију овог посла, међутим, када се почне са радом, види се да то и није баш тако једноставно. Као и у свему у животу, потребна је велика подршка колега и других људи из окружења. Ја сам супруга и мајка двоје дјеце и мислим да без подршке породице не бих могла обављати овај посао - истакла је Горица.

Кривична дјела

Проценат расвијетљености свих кривичних дјела на подручју општине Србац у 2023. години износио је 93 одсто, а у јануару и фебруару ове године чак 95 одсто. Према ријечима Горице Стојаковић, није регистровано ниједно кривично дјело разбојништва, убиства, као и убиства у покушају. У прва два мјесеца ове године мањи је и број случајева нарушавања јавног реда и мира у односу на исти период прошле године за 37,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана