Fočanski planinari na “planini smrti” kao kod kuće

Radmila Đević
Fočanski planinari na “planini smrti” kao kod kuće

Foča - Ljubav prema prirodi, strpljenje i izdržljivost u najekstremnijim uslovima doveli su u proteklih pet godina članove planinarsko-speleološkog društva “Vučja stopa” iz Foče do “krova Evrope”, ali i drugih planinskih vrhova, o kojima mnogi mogu samo da maštaju.

Fočanski zaljubljenici u prirodu u svoj dnevnik upisali su i najzahtjevnije vrhove Balkana i Evrope, te istražili na desetine pećina, rečeno je u subotu uveče na proslavi rođendana ovog društva. Nakon prošlogodišnjeg uspona na Monblan, “Vučja stopa” osvojila je i najviši vrh Italije Grand Paradizo, koji je na 4.061 metru nadmorske visine, te švajcarske vrhove Brajthorn (4.165) i Materhorn (4.478).

- Osvojili smo zahtjevne planinske vrhove, a veliki doprinos smo dali i speleologiji, pronašavši rijetke speleološke objekte i pet novih vrsta speleofaune - kazao je predsjednik “Vučje stope” Ognjen Matović.

Istražujući pećinu Bršljenicu, u kanjonu rijeke Bistrice, otkrili su arheološke ostatke pećinskog medvjeda, izumrlog prije 20.000 godina. U posebnom sjećanju ostaće im i pohod na “krov Evrope”. Utiske sa Monblana još prepričavaju, ističući da su bili najteži udari vjetra, visinska razlika i temperatura od čak minus dvadeset ispod nule. Prema njihovim riječima, zbog jačine vjetra morali su se pomjerati korak po korak, ali vrijedjelo je svakog truda. Za sve podvige se detaljno i dugo pripremaju, pa hrabri planinari u šali kažu da im je na opasnim vrhovima kao kod kuće.

- Osim Monblana izdvojio bih uspon na Materhorn, “planinu smrti”, koju smo osvojili u julu ove godine, popevši se na ovaj vrh težom stranom iz Italije i postali jedna od rijetkih organizacija iz BiH kojoj je to pošlo za rukom - rekao je jedan od osnivača društva Vladan Smrekić.

Među pedesetak članova “Vučje stope” našli su se i školarci, ali i pripadnice nježnijeg pola.

- Momci su možda malo spretniji u ekstremnim pohodima, ali ipak u većini aktivnosti smo ravnopravni - kazala je Nevena Novović, koja je član ovog društva od osnivanja.

Dogovarajući nove podvige planinari su rođendan obilježili druženjem sa prijateljima društva, te dodjelom zahvalnica onima koji su proteklih pet godina bili uz njih.

Podrška

U društvu “Vučja stopa” ponose se saradnjom sa planinarima iz RS, BiH i regiona. Kolege iz Crne Gore nesebično su im prenijeli iskustva u osvajanju visokogorskih visova.

- Dovoljno je bilo samo da se jednom nađemo na planini da bi naša saradnja bila zauvijek. Za kratko vrijeme su postigli odlične rezultate, što mnogima nije pošlo za rukom - rekao je član kluba “Visokogorci Crne Gore” Milan Radović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana