Evropske metropole na mapi dama

Anita Janković Rečević
Evropske metropole na mapi dama

Banjaluka - Niske plate i teška ekonomska situacija u Republici Srpskoj, ako je suditi prema tvrdnjama turističkih radnika, nisu prepreka pripadnicama nježnijeg pola koje su, kako bi svoj dan proslavile u nekoj od evropskih metropola, razgrabile osmomartovske aranžmane.

Međunarodni dan žena, koji se obilježava duže od jednog vijeka, prilika je da majke, kćerke, sestre, djevojke i supruge bar na trenutak odahnu od svakodnevnih obaveza i problema, te se posvete sebi. Dame tako uobičajena kolektivna slavlja uz muziku i večeru, te poklone poput skupih parfema, satova i ogrlica sve češće zamjenjuju dvodnevnim putovanjima u omiljene gradove, što potvrđuju i rasprodati aranžmani.

U turističkim agencijama kažu da pripadnice ljepšeg pola mahom rezervišu mjesta u autobusu koja će ih odvesti u Veronu, Veneciju, Bratislavu, Zlatibor ali i nezaobilaznu Budimpeštu koja se smatra kraljicom Dunava. Kao saputnice najčešće biraju drugarice, sestre i majke, pa su tako muškarci rijetkost na tim putovanjima.  

U banjalučkoj agenciji “Kompas turs” ističu da će sva osmomartovska putovanja koja su planirali definitivno i realizovati s obzirom na to da vlada velika zainteresovanost.

- Našim klijentkinjama smo ove godine ponudili nekoliko dvodnevnih putovanja od koji se izdvojila posjeta Veroni i Veneciji. Dva noćenja sa doručkom u tim italijanskim gradovima koštaju 239 KM i gotovo da su sva mjesta popunjena. Naše dame putovaće i u Bratislavu sa posjetom Beču i Gracu, kao i u Budimpeštu. Mnoge idu na organizovana putovanja sa firmama, a dosta je i induvidualnih odlazaka - rekla je  Danijela Bajić iz “Kompas tursa”. 

U čarima prelijepe Budimpešte uživaće i veliki broj dama iz Bijeljine, i to od 20 do 70 godina starosti.

- Interesovanje za osmomartovska putovanja nikada nije bilo veliko kao ove godine. Organizovaćemo posjetu Budimpešti sa dva noćenja, Fruškoj gori sa jednim noćenjem te jednodnevni izlet u Temišvar i već odavno su sva mjesta rasprodata.  Imamo grupe od 150 ljudi, tako da će ići nekoliko autobusa - rekla je agent prodaje u turističkoj agenciji “Semberija transport” Dijana Zeljko.

I u agenciji “Istra turs” iz Doboja zadovoljni su prodajom putovanja za 8. mart.

- Već smo rasprodali komplet program putovanja u martu i naše dame prvo vodimo u Toskanu, zatim Zlatibor, Salcburg i posljednje putovanje je  Budimpešta. Prezadovoljni smo odzivom, a ove godine smo dodatno iznenađeni jer naše dame ove godine će mahom putovati sa svojim partnerima za razliku od prethodnih godina kada su odlazile sa drugaricama i sestrama - rekla je direktorica agencije “Istra turs” Sretenka Ristić.

Cijene osmomartovskih aranžmana (u KM)

Toskana                           269

Verona i Venecija     239

Budimpešta                220

Salcburg                       199

Fruška gora                85

Zlatibor                       75

Temišvar                      49

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana