Bijeljina: Saradnjom do razvoja na dobrobit građana

GS
Bijeljina: Saradnjom do razvoja na dobrobit građana

BIJELjINA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Bijeljini da je ovaj grad u cjelokupnoj političkoj javnosti u Republici Srpskoj prepoznat kao sredina za dobar život u kojoj postoji vrlo jasna politika saradnje sa svim nadležnim institucijama Srpske.

 “Na temelju toga treba istaći da se u Bijeljini realizuju tri ključna projekta, to je izgradnja auto-puta, gasifikacija i drinski nasip, što dovoljno govori o sklonosti gradskih struktura da imaju dobru komunikaciju sa nadležnim nivoima vlasti kako bi što brže rješavali probleme građana i razvijali ovu lokalnu sredinu”, rekao je Košarac nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

On je izrazio žaljenje što ta saradnja nije bila razvijena i sa Savjetom ministara u prethodnom mandatu.

“Došao sam da prenesem poruku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ostalih kolega koji dolaze iz Republike Srpske da su vrata naših kabineta potpuno otvorena za Bijeljinu, kao i za ostale gradove u Republici Srpskoj, da zajedno sa gradskim vlastima želimo da rješavamo pitanja važna za građane i za razvoj ovih lokalnih sredina”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo posla i mnogo odgovornosti prema građanima koji od vlasti očekuju efektivan rad na rješavanje svih problema sa kojima se suočavaju.

“Razgovarali smo o razvojnim projektima, a s obzirom na to da je Bijeljina agrarna sredina dominantna tema bila je poljoprivreda i načini da se pomogne primarnim proizvođačima i sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda”, naveo je Košarac.

Ministar je kao prioritete svog rada istakao nastojanje da u spoljnotrgovinskom prometu mesa kompanije iz Republike Srpske moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz Federacije BiH.

“Žao mi je, naslijedio sam neravnopravan tretman tih kompanija i cilj je da damo jasnu viziju razvoja politika da kompanije iz Republike Srpske moraju da budu uključene, a time će i primarni poljoprivredni proizvođač lakše prodavati stoku kompanijama koje imaju tu vrstu kapaciteta”, rekao je Košarac i dodao da je zbog toga nedavno posjetio Mesnu industriju “ZP komerc” u Bijeljini.

On je naveo da je, osim izvoza junetine i teletine u Tursku, BiH popunila upitnik za izvoz junećeg mesa u Kinu i da se radi na popunjavanju upitnika za izvoz u zemlje EU, ocjenjujući da je to šansa da primarni poljoprivredni proizvođači i u Semberiji imaju plasman na nova tržišta.

Košarac je rekao i da Bijeljini treba slobodna zona i da ga raduje što gradonačelnik i njegovi saradnici imaju viziju za njenu izgradnju, što obezbjeđuje više radnih mjesta i prihoda za grad.

Prema njegovim riječima, turizam je pogođen kovidom-19 i o tome je bilo riječi na sastanku u Bijeljini, kao i načinima da se uz angažovanost svih nadležnih pomogne u ovoj oblasti, posebno Banji Dvorovi, pri čemu je najavljena mogućnost saradnje sa Mađarskom po pitanju prenošenja iskustva u razvoju banjskog turizma.

“Za nas je Bijeljina veoma značajno mjesto i raduje me što ćemo unaprijediti saradnju na nivou grada i Vlade Republike Srpske, a sada je to saradnja na nivou grada, Vlade Srpske i Savjeta ministara. Zajedničkim naporima definisaćemo politike koje će biti u funkciji rješavanja nagomilanih problema građana, da damo novi zamajac razvoju grada”, rekao je Košarac.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nakon razgovora sa Košarcem rekao novinarima da je dominantna tema bila poljoprivreda, u okviru toga i izvoz svinjetine i junetine, uz istaknutu potrebu da se otvore nova tržišta i zaštiti domaća proizvodnja, kao i mogućnostima privlačenja grantova EU za pomoć projektima u poljoprivredi.

On je rekao da je zbog virusa korona u problemu i turizam i da je bilo riječi o načinima na koji se može pomoći ublažavanju krize u ovoj oblasti, navodeći primjere semberskih turističkih bisera - Etno-sela “Stanišići” i Banje Dvorovi, koja je u vlasništvu grada.

“Ono što je atraktivno i o čemu u Bijeljini razmišljamo su slobodne zone, koje mogu biti podstrek privredi i otvaranju radnih mjesta”, istakao je Mićić i naglasio da ovaj grad ima podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara za nove važne projekte na dobrobit građana Semberije.

U nastavku boravka u Bijeljini ministar Košarac posjetio je Poljoprivredno dobro “Semberija”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana