Бијељина: Сарадњом до развоја на добробит грађана

ГС
Бијељина: Сарадњом до развоја на добробит грађана

БИЈЕЉИНА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Бијељини да је овај град у цјелокупној политичкој јавности у Републици Српској препознат као средина за добар живот у којој постоји врло јасна политика сарадње са свим надлежним институцијама Српске.

 “На темељу тога треба истаћи да се у Бијељини реализују три кључна пројекта, то је изградња ауто-пута, гасификација и дрински насип, што довољно говори о склоности градских структура да имају добру комуникацију са надлежним нивоима власти како би што брже рјешавали проблеме грађана и развијали ову локалну средину”, рекао је Кошарац након разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Он је изразио жаљење што та сарадња није била развијена и са Савјетом министара у претходном мандату.

“Дошао сам да пренесем поруку предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије и осталих колега који долазе из Републике Српске да су врата наших кабинета потпуно отворена за Бијељину, као и за остале градове у Републици Српској, да заједно са градским властима желимо да рјешавамо питања важна за грађане и за развој ових локалних средина”, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, постоји много посла и много одговорности према грађанима који од власти очекују ефективан рад на рјешавање свих проблема са којима се суочавају.

“Разговарали смо о развојним пројектима, а с обзиром на то да је Бијељина аграрна средина доминантна тема била је пољопривреда и начини да се помогне примарним произвођачима и сектору прераде пољопривредних производа”, навео је Кошарац.

Министар је као приоритете свог рада истакао настојање да у спољнотрговинском промету меса компаније из Републике Српске морају бити равноправне са компанијама из Федерације БиХ.

“Жао ми је, наслиједио сам неравноправан третман тих компанија и циљ је да дамо јасну визију развоја политика да компаније из Републике Српске морају да буду укључене, а тиме ће и примарни пољопривредни произвођач лакше продавати стоку компанијама које имају ту врсту капацитета”, рекао је Кошарац и додао да је због тога недавно посјетио Месну индустрију “ЗП комерц” у Бијељини.

Он је навео да је, осим извоза јунетине и телетине у Турску, БиХ попунила упитник за извоз јунећег меса у Кину и да се ради на попуњавању упитника за извоз у земље ЕУ, оцјењујући да је то шанса да примарни пољопривредни произвођачи и у Семберији имају пласман на нова тржишта.

Кошарац је рекао и да Бијељини треба слободна зона и да га радује што градоначелник и његови сарадници имају визију за њену изградњу, што обезбјеђује више радних мјеста и прихода за град.

Према његовим ријечима, туризам је погођен ковидом-19 и о томе је било ријечи на састанку у Бијељини, као и начинима да се уз ангажованост свих надлежних помогне у овој области, посебно Бањи Дворови, при чему је најављена могућност сарадње са Мађарском по питању преношења искуства у развоју бањског туризма.

“За нас је Бијељина веома значајно мјесто и радује ме што ћемо унаприједити сарадњу на нивоу града и Владе Републике Српске, а сада је то сарадња на нивоу града, Владе Српске и Савјета министара. Заједничким напорима дефинисаћемо политике које ће бити у функцији рјешавања нагомиланих проблема грађана, да дамо нови замајац развоју града”, рекао је Кошарац.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је након разговора са Кошарцем рекао новинарима да је доминантна тема била пољопривреда, у оквиру тога и извоз свињетине и јунетине, уз истакнуту потребу да се отворе нова тржишта и заштити домаћа производња, као и могућностима привлачења грантова ЕУ за помоћ пројектима у пољопривреди.

Он је рекао да је због вируса корона у проблему и туризам и да је било ријечи о начинима на који се може помоћи ублажавању кризе у овој области, наводећи примјере семберских туристичких бисера - Етно-села “Станишићи” и Бање Дворови, која је у власништву града.

“Оно што је атрактивно и о чему у Бијељини размишљамо су слободне зоне, које могу бити подстрек привреди и отварању радних мјеста”, истакао је Мићић и нагласио да овај град има подршку Владе Републике Српске и Савјета министара за нове важне пројекте на добробит грађана Семберије.

У наставку боравка у Бијељини министар Кошарац посјетио је Пољопривредно добро “Семберија”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана