Zarade manje, kapitalni cenzusi skočili u sektoru osiguranja

Milijana Latinović
Zarade manje, kapitalni cenzusi skočili u sektoru osiguranja

BANjALUKA - Za sektor osiguranja u Srpskoj godina na izmaku bila je turbulentna, jer je prethodno smanjenje tarifa u oblasti obaveznih osiguranja od auto-odgovornosti umanjilo prihode društava za deset odsto, a dodatne poteškoće donosi i povećanje kapitalnih cenzusa sa dva na četiri miliona maraka.

Istakao je to juče predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Privrednoj komori RS Milomir Durmić analizirajući aktivnosti osiguravajućih društava u ovoj godini. 

- Imajući u vidu činjenicu da premije od auto-odgovornosti čine oko 70 odsto u strukturi ukupne premije, smanjenje tarife značajno je umanjilo dobit društava. Na polugodištu je pet društava imalo negativan finansijski rezultat i nadam se da će situacija na kraju godine biti bolja i da će se to svesti na dva, eventualno tri društva - rekao je Durmić.  

Pojasnio je da će mnoga osiguravajuća društva u idućoj godini morati da se dokapitalizuju, jer je kapitalni cenzus povećan, te bi kapital društava u idućem periodu trebalo da iznosi najmanje četiri miliona. 

Komentarišući proces liberalizacije u oblasti auto-odgovornosti koji bi trebalo da počne u oktobru iduće godine, Durmić je rekao da osiguravajuća društva ostaju pri stavu da Srpska nije spremna za taj izazov i da liberalizacija treba da bude odgođena.

- Uputili smo inicijativu Vladi RS za odgađanje liberalizacije, međutim, nedavno je na sastanku povodom mjera ekonomskih reformi istaknuto da na osnovu sadašnjeg zakona liberalizacija počinje u oktobru. Idući mjeseci biće ključni za pregovore i iznalaženje rješenja da se taj proces odgodi - naglasio je Durmić.

Podsjetio je da je Hrvatska donijela zakon prema kojem se obavezala da će tri mjeseca nakon ulaska u EU izvršiti liberalizaciju svog tržišta, Crna Gora je potpuno pomjerila liberalizaciju do ulaska u uniju, a ni Srbija ne razmišlja o tome sve dok ne postane članica EU. Durmić podsjeća da se tržište osiguranja BiH posmatra kao jedinstveno, a da FBiH nema zakon kojim predviđa liberalizaciju, te da je Srpska preuranjeno povukla ovaj potez. 

Generalni direktor “Dunav osiguranja” Bojan Popović istakao je da očekuje pozitivan rezultat na kraju godine.

- Isplatili smo u toku ove godine oko osam miliona maraka štete od auto-odgovornosti, što je za oko devet odsto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 500 slučajeva štete više - rekao je Popović i ponovio da osiguravajuća društva nisu spremna za liberalizaciju tržišta, ni kapitalno ni kadrovski.

 

Saradnja sa Srbijom 

Milomir Durmić je rekao da su se prije nekoliko dana sastali sa predstavnicima Udruženja osiguravača Srbije.

- Cilj nam je da neka zakonska rješenja i njihova iskustva primijenimo i u Srpskoj. U martu planiramo konferenciju na kojoj ćemo ozvaničiti saradnju i započeti postupak formiranja profesionalnog udruženja kod nas, a tome će prethoditi izmjena određenih zakona - rekao je Durmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana