Зараде мање, капитални цензуси скочили у сектору осигурања

Милијана Латиновић
Зараде мање, капитални цензуси скочили у сектору осигурања

БАЊАЛУКА - За сектор осигурања у Српској година на измаку била је турбулентна, јер је претходно смањење тарифа у области обавезних осигурања од ауто-одговорности умањило приходе друштава за десет одсто, а додатне потешкоће доноси и повећање капиталних цензуса са два на четири милиона марака.

Истакао је то јуче предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање у Привредној комори РС Миломир Дурмић анализирајући активности осигуравајућих друштава у овој години. 

- Имајући у виду чињеницу да премије од ауто-одговорности чине око 70 одсто у структури укупне премије, смањење тарифе значајно је умањило добит друштава. На полугодишту је пет друштава имало негативан финансијски резултат и надам се да ће ситуација на крају године бити боља и да ће се то свести на два, евентуално три друштва - рекао је Дурмић.  

Појаснио је да ће многа осигуравајућа друштва у идућој години морати да се докапитализују, јер је капитални цензус повећан, те би капитал друштава у идућем периоду требало да износи најмање четири милиона. 

Коментаришући процес либерализације у области ауто-одговорности који би требало да почне у октобру идуће године, Дурмић је рекао да осигуравајућа друштва остају при ставу да Српска није спремна за тај изазов и да либерализација треба да буде одгођена.

- Упутили смо иницијативу Влади РС за одгађање либерализације, међутим, недавно је на састанку поводом мјера економских реформи истакнуто да на основу садашњег закона либерализација почиње у октобру. Идући мјесеци биће кључни за преговоре и изналажење рјешења да се тај процес одгоди - нагласио је Дурмић.

Подсјетио је да је Хрватска донијела закон према којем се обавезала да ће три мјесеца након уласка у ЕУ извршити либерализацију свог тржишта, Црна Гора је потпуно помјерила либерализацију до уласка у унију, а ни Србија не размишља о томе све док не постане чланица ЕУ. Дурмић подсјећа да се тржиште осигурања БиХ посматра као јединствено, а да ФБиХ нема закон којим предвиђа либерализацију, те да је Српска преурањено повукла овај потез. 

Генерални директор “Дунав осигурања” Бојан Поповић истакао је да очекује позитиван резултат на крају године.

- Исплатили смо у току ове године око осам милиона марака штете од ауто-одговорности, што је за око девет одсто више у односу на прошлу годину, односно око 500 случајева штете више - рекао је Поповић и поновио да осигуравајућа друштва нису спремна за либерализацију тржишта, ни капитално ни кадровски.

 

Сарадња са Србијом 

Миломир Дурмић је рекао да су се прије неколико дана састали са представницима Удружења осигуравача Србије.

- Циљ нам је да нека законска рјешења и њихова искуства примијенимо и у Српској. У марту планирамо конференцију на којој ћемо озваничити сарадњу и започети поступак формирања професионалног удружења код нас, а томе ће претходити измјена одређених закона - рекао је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана