Zahuktavanje svih pogona teslićke “Destilacije” na proljeće

Anita Janković Rečević
Zahuktavanje svih pogona teslićke “Destilacije” na proljeće

BANjALUKA - Hemijska industrija “Destilacija” Teslić i dalje radi sa dvije trećine kapaciteta, a puštanje svih pogona u rad očekuje se na proljeće, kada bi trebalo da krene pojačana isporuka sirovine.

Trećinu proizvodnje ovo preduzeće bilo je primorano da zaustavi u novembru prošle godine jer od šumskih gazdinstava nisu dobijali dovoljne količine drvnih sortimenata, zbog čega su čak najavljivali potpunu obustavu rada. Međutim, nakon urgencije nadležnih u decembru je došlo do pojačane isporuke, što je ostavilo u životu pogone ovog preduzeća.

Direktor “Destilacije” Zoran Škrebić kaže da se od tada ništa značajnije nije promijenilo i da na zalihama imaju sirovine za oko 20 dana rada.

- Na sreću, vremenski uslovi nam sada idu naruku pa dnevno dobijamo od pet do deset kamiona sirovine, što nam omogućava da radimo bar u smanjenom kapacitetu. Da bi radili svi pogoni, trebalo bi da dnevno dobijamo između 20 i 25 kamiona, ali tokom zimskih mjeseci to ne možemo ni očekivati. Ranijih godina u ovom periodu nismo dobijali ništa, a sada je isporuka sirovine počela odmah početkom januara - rekao je Škrebić i dodao da im nisu isporučene sve ugovorene količine za prošlu godinu.  

On je istakao da bi već sljedeće sedmice trebalo da sklapaju nove ugovore sa šumskim gazdinstvima te da očekuje da ugovorene količine budu oko 96.000 kubika sirovine, što je na lanjskom nivou.

- Imamo sva uvjeravanja od strane resornog ministarstva i “Šuma RS” da se situacija iz 2022. godine neće ponavljati, da će kontrole biti daleko strože po šumskim gazdinstvima. Lani su bili specifični uslovi, ogromna je potražnja bila za cijepanim, ogrevnim drvetom koje je bilo namijenjeno za izvoz. Bilo je objektivnih razloga za smanjenu isporuku, ali nadam se da se to neće ponavljati u idućem periodu - naveo je Škrebić.

Iako još ne­ znaju rezultate poslovanja za 2022. godinu, Škrebić kaže da su poslovali dobro.

- Da nije bilo problema sa isporukom osnovne sirovine, to bi bila najuspješnija godina u odnosu na proteklu deceniju. Što se tiče uglja i briketa, 90 odsto proizvodnje ide prema inostranim partnerima, a i ostalih proizvoda izvozimo više od 70 odsto. Na tržištu Srpske i BiH prodamo tek mali dio - ističe Škrebić.

Kakva će biti ova godina, Škrebić navodi da je teško procijeniti jer nemaju mogućnost za sklapanje novih poslova.

- Pokušavamo u skladu sa proizvodnjom koju imamo da održimo saradnju sa partnerima iz prethodnih godina. Ne možemo sklapati nove ugovore jer smo ograničeni sirovinom i proizvodnjom koju možemo ostvariti. Remont pogona u kojem je rad obustavljen je u potpunosti završen i spreman je za puštanje u funkciju, ali to ćemo uraditi kada procijenimo da nećemo radom u punom kapacitetu isprazniti skladišta sirovine. Očekujemo da će to biti na proljeće, kad krene puna sezona rada u šumi - nada se Škrebić.

Radnici

Zoran Škrebić kaže da “Destilacija”, uprkos ogromnom odlivu radne snage prema zapadnom tržištu, za sada nema problema sa nedostatkom kadra.

- To ne znači da u budućnosti nećemo imati, jer mnogo radnika odlazi u Evropu. Za sada nemamo nepopunjenih radnih mjesta, zapošljavamo između 320 i 330 radnika u zavisnosti od sezone pakovanja - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana