Захуктавање свих погона теслићке “Дестилације” на прољеће

Анита Јанковић Речевић
Захуктавање свих погона теслићке “Дестилације” на прољеће

БАЊАЛУКА - Хемијска индустрија “Дестилација” Теслић и даље ради са двије трећине капацитета, а пуштање свих погона у рад очекује се на прољеће, када би требало да крене појачана испорука сировине.

Трећину производње ово предузеће било је приморано да заустави у новембру прошле године јер од шумских газдинстава нису добијали довољне количине дрвних сортимената, због чега су чак најављивали потпуну обуставу рада. Међутим, након ургенције надлежних у децембру је дошло до појачане испоруке, што је оставило у животу погоне овог предузећа.

Директор “Дестилације” Зоран Шкребић каже да се од тада ништа значајније није промијенило и да на залихама имају сировине за око 20 дана рада.

- На срећу, временски услови нам сада иду наруку па дневно добијамо од пет до десет камиона сировине, што нам омогућава да радимо бар у смањеном капацитету. Да би радили сви погони, требало би да дневно добијамо између 20 и 25 камиона, али током зимских мјесеци то не можемо ни очекивати. Ранијих година у овом периоду нисмо добијали ништа, а сада је испорука сировине почела одмах почетком јануара - рекао је Шкребић и додао да им нису испоручене све уговорене количине за прошлу годину.  

Он је истакао да би већ сљедеће седмице требало да склапају нове уговоре са шумским газдинствима те да очекује да уговорене количине буду око 96.000 кубика сировине, што је на лањском нивоу.

- Имамо сва увјеравања од стране ресорног министарства и “Шума РС” да се ситуација из 2022. године неће понављати, да ће контроле бити далеко строже по шумским газдинствима. Лани су били специфични услови, огромна је потражња била за цијепаним, огревним дрветом које је било намијењено за извоз. Било је објективних разлога за смањену испоруку, али надам се да се то неће понављати у идућем периоду - навео је Шкребић.

Иако још не­ знају резултате пословања за 2022. годину, Шкребић каже да су пословали добро.

- Да није било проблема са испоруком основне сировине, то би била најуспјешнија година у односу на протеклу деценију. Што се тиче угља и брикета, 90 одсто производње иде према иностраним партнерима, а и осталих производа извозимо више од 70 одсто. На тржишту Српске и БиХ продамо тек мали дио - истиче Шкребић.

Каква ће бити ова година, Шкребић наводи да је тешко процијенити јер немају могућност за склапање нових послова.

- Покушавамо у складу са производњом коју имамо да одржимо сарадњу са партнерима из претходних година. Не можемо склапати нове уговоре јер смо ограничени сировином и производњом коју можемо остварити. Ремонт погона у којем је рад обустављен је у потпуности завршен и спреман је за пуштање у функцију, али то ћемо урадити када процијенимо да нећемо радом у пуном капацитету испразнити складишта сировине. Очекујемо да ће то бити на прољеће, кад крене пуна сезона рада у шуми - нада се Шкребић.

Радници

Зоран Шкребић каже да “Дестилација”, упркос огромном одливу радне снаге према западном тржишту, за сада нема проблема са недостатком кадра.

- То не значи да у будућности нећемо имати, јер много радника одлази у Европу. За сада немамо непопуњених радних мјеста, запошљавамо између 320 и 330 радника у зависности од сезоне паковања - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана