Za odštete isplaćeno 29,6 miliona KM

Danijela Bajić
Za odštete isplaćeno 29,6 miliona KM

BANjALUKA - Osiguravajuća društva na ime naknade štete klijentima u Srpskoj su u prva četiri mjeseca ove godine isplatila 29,6 miliona maraka, što je u odnosu na isti period lani više za 20 odsto.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, osiguravajuća društva na tržištu Srpske, među kojima su i filijale iz FBiH, od početka godine do 30. aprila isplatila su ukupno 10.795 odštetnih zahtjeva, od čega se na osiguranje od odgovornosti za motorna vozila odnosilo 4.362 zahtjeva, odnosno 13,3 miliona KM. Prošle godine u istom  periodu, kako su naveli u ovoj agenciji, na tržištu osiguranja Srpske isplaćeno je 24,7 miliona maraka.

- Društva sa sjedištem u Srpskoj za četiri mjeseca ove godine isplatila su 26,5 miliona KM, što je za 2,4 odsto više u odnosu na isti period lani, kada je isplaćeno po osnovu obaveza iz osiguranja 25,9 miliona KM. U ovom periodu broj isplaćenih odštetnih zahtjeva bio je 10.137, od čega se na osiguranje od odgovornosti za motorna vozila odnosilo 5.191 zahtjev, odnosno 14,5 miliona KM - istakli su ovoj agenciji.

Dodali su da su društva za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj, a koje uključuje poslovanje i u FBiH, lani klijentima isplatila 78,2 miliona KM, što u odnosu na 2019. godinu, kada je suma isplaćenih obaveza iz osiguranja iznosila 73,2 miliona KM, predstavlja povećanje za 6,8 odsto. Ukupan broj isplaćenih zahtjeva lani je bio, kako su dodali, 28.407, od čega se na osiguranje od odgovornosti za motorna vozila odnosilo 14.311 zahtjev, odnosno 42,6 miliona KM.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže za “Glas Srpske” da su odštetni zahtjevi i Srpskoj u BiH sve veći, jer se voze noviji automobili.

- Taj trend kod nas je prisutan već neko vrijeme. Na broj zahtjeva za isplatu štete u prva četiri mjeseca prošle godine jednim dijelom je uticala i pandemija - kazao je Durmić.

Dodao je da interesovanje za životnim osiguranjem u Srpskoj bilježe rast iz godine u godinu, što je, prema njegovim riječima, jako dobro. Međutim, problem su, kaže Durmić, druge vrste osiguranja, koje bilježe blagi trend rasta, koji nije ni blizu koliko bi to trebalo da bude.

- Naši ljudi još osiguranje posmatraju kao trošak, a ne kao neku investiciju. Mnogi nisu ni svjesni da krov nad glavom, za koji rade cijeli život i zadužuju se kod banaka, usljed požara, zemljotresa ili poplava može da za tren oka nestane. Te vrste osiguranja su relativno jeftine, jer se računaju u promilima u odnosu na vrijednost nekretnine - kazao je Durmić.

Poslovanje

U Agenciji za osiguranje RS istakli su da su društva za osiguranje sa sjedištem u RS lani ostvarila neto dobitak u iznosu od 31,7 miliona KM.

Kako su naveli, 13 društava za osiguranje je iskazalo neto dobitak u iznosu od 31,9 miliona KM, dok je jedno društvo iskazalo neto gubitak u iznosu od  200.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana