За одштете исплаћено 29,6 милиона КМ

Данијела Бајић
За одштете исплаћено 29,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва на име накнаде штете клијентима у Српској су у прва четири мјесеца ове године исплатила 29,6 милиона марака, што је у односу на исти период лани више за 20 одсто.

Према подацима Агенције за осигурање РС, осигуравајућа друштва на тржишту Српске, међу којима су и филијале из ФБиХ, од почетка године до 30. априла исплатила су укупно 10.795 одштетних захтјева, од чега се на осигурање од одговорности за моторна возила односило 4.362 захтјева, односно 13,3 милиона КМ. Прошле године у истом  периоду, како су навели у овој агенцији, на тржишту осигурања Српске исплаћено је 24,7 милиона марака.

- Друштва са сједиштем у Српској за четири мјесеца ове године исплатила су 26,5 милиона КМ, што је за 2,4 одсто више у односу на исти период лани, када је исплаћено по основу обавеза из осигурања 25,9 милиона КМ. У овом периоду број исплаћених одштетних захтјева био је 10.137, од чега се на осигурање од одговорности за моторна возила односило 5.191 захтјев, односно 14,5 милиона КМ - истакли су овој агенцији.

Додали су да су друштва за осигурање са сједиштем у Српској, а које укључује пословање и у ФБиХ, лани клијентима исплатила 78,2 милиона КМ, што у односу на 2019. годину, када је сума исплаћених обавеза из осигурања износила 73,2 милиона КМ, представља повећање за 6,8 одсто. Укупан број исплаћених захтјева лани је био, како су додали, 28.407, од чега се на осигурање од одговорности за моторна возила односило 14.311 захтјев, односно 42,6 милиона КМ.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже за “Глас Српске” да су одштетни захтјеви и Српској у БиХ све већи, јер се возе новији аутомобили.

- Тај тренд код нас је присутан већ неко вријеме. На број захтјева за исплату штете у прва четири мјесеца прошле године једним дијелом је утицала и пандемија - казао је Дурмић.

Додао је да интересовање за животним осигурањем у Српској биљеже раст из године у годину, што је, према његовим ријечима, јако добро. Међутим, проблем су, каже Дурмић, друге врсте осигурања, које биљеже благи тренд раста, који није ни близу колико би то требало да буде.

- Наши људи још осигурање посматрају као трошак, а не као неку инвестицију. Многи нису ни свјесни да кров над главом, за који раде цијели живот и задужују се код банака, усљед пожара, земљотреса или поплава може да за трен ока нестане. Те врсте осигурања су релативно јефтине, јер се рачунају у промилима у односу на вриједност некретнине - казао је Дурмић.

Пословање

У Агенцији за осигурање РС истакли су да су друштва за осигурање са сједиштем у РС лани остварила нето добитак у износу од 31,7 милиона КМ.

Како су навели, 13 друштава за осигурање је исказало нето добитак у износу од 31,9 милиона КМ, док је једно друштво исказало нето губитак у износу од  200.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана