Za drvene kuće nema zime

Milijana Latinović
Za drvene kuće nema zime

BANjALUKA - Proizvođači montažnih drvenih kuća imali su pune ruke posla uprkos pandemiji virusa korona, a to potvrđuje i podatak da su za devet mjeseci lani u inostranstvo plasirani ti proizvodi vrijedni 14,5 miliona maraka, što je za oko tri miliona više nego u istom periodu 2019. godine.

Topli domovi napravljeni od kvalitetnog drveta u domaćim pogonima već godinama su hit širom Evrope i svijeta, a sve veću popularnost dobijaju i na domaćem tržištu.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz montažnih drvenih kuća od januara do kraja septembra prošle godine bio je težak 14,5 miliona maraka, dok su u istom periodu 2019. godine u inostranstvo izvezeni drveni domovi vrijednosti 11,4 miliona maraka. Montažne kuće iz BiH stizale su u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, pa sve do SAD, Turske i Kine.

U kompaniji “Drvo Mont L.D.” Šipovo ističu da je prošla godina bila teška, ali da su uspjeli da zadrže poziciju na tržištu. Njihove eko-brvnare krasile su mnoga dvorišta, mahom u Hrvatskoj, a potom i u Sloveniji i Austriji.

- Drvene kuće su sve popularnije u inostranstvu, ali odnedavno se i kod nas sve više ljudi odlučuje na taj sistem gradnje. Cijena kvadrata eko-brvnare kreće se od 250 evra pa naviše - rekli su u tom preduzeću naglasivši da već imaju narudžbe za ovu godinu.

Iako ih je pandemija omela u namjeri da izađu na hrvatsko tržište, pune ruke posla imali su i u prijedorskoj firmi “Grosist” čije su montažne kuće sve popularnije i na domaćem tržištu.

- Ove kuće su znatno zdravije i jeftinije. Drvo je uz olovo jedini materijal koji zaustavlja UV zračenje. Posljednju kuću gradili smo u Petrovcu za jednog povratnika iz Amerike. Riječ je o drvenoj kući sa strujom, vodom, solarnim panelima, grijanjem na gas i takve kuće su se pokazale kao veoma ekonomične. Štede energiju, a kada je sav materijal spreman, posao završavamo za 15 dana - rekao je direktor firme Ratko Macanović.

Dodao je da je cijena po kvadratu od 450 do 1.100 maraka, a ona zavisi od veličine, namjene i utroška materijala.

Drvni sektor

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz drvnog sektora za devet mjeseci prošle godine iznosio je skoro 934 miliona maraka, dok je u istom periodu 2019. godine izvoz bio težak nešto više od 996 miliona maraka. Ukupan uvoz drvnog sektora za devet mjeseci lani iznosio je nešto više od 270 miliona KM, što je za 17 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana