За дрвене куће нема зиме

Милијана Латиновић
За дрвене куће нема зиме

БАЊАЛУКА - Произвођачи монтажних дрвених кућа имали су пуне руке посла упркос пандемији вируса корона, а то потврђује и податак да су за девет мјесеци лани у иностранство пласирани ти производи вриједни 14,5 милиона марака, што је за око три милиона више него у истом периоду 2019. године.

Топли домови направљени од квалитетног дрвета у домаћим погонима већ годинама су хит широм Европе и свијета, а све већу популарност добијају и на домаћем тржишту.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз монтажних дрвених кућа од јануара до краја септембра прошле године био је тежак 14,5 милиона марака, док су у истом периоду 2019. године у иностранство извезени дрвени домови вриједности 11,4 милиона марака. Монтажне куће из БиХ стизале су у Њемачку, Италију, Хрватску, Србију, па све до САД, Турске и Кине.

У компанији “Дрво Монт Л.Д.” Шипово истичу да је прошла година била тешка, али да су успјели да задрже позицију на тржишту. Њихове еко-брвнаре красиле су многа дворишта, махом у Хрватској, а потом и у Словенији и Аустрији.

- Дрвене куће су све популарније у иностранству, али однедавно се и код нас све више људи одлучује на тај систем градње. Цијена квадрата еко-брвнаре креће се од 250 евра па навише - рекли су у том предузећу нагласивши да већ имају наруџбе за ову годину.

Иако их је пандемија омела у намјери да изађу на хрватско тржиште, пуне руке посла имали су и у приједорској фирми “Гросист” чије су монтажне куће све популарније и на домаћем тржишту.

- Ове куће су знатно здравије и јефтиније. Дрво је уз олово једини материјал који зауставља УВ зрачење. Посљедњу кућу градили смо у Петровцу за једног повратника из Америке. Ријеч је о дрвеној кући са струјом, водом, соларним панелима, гријањем на гас и такве куће су се показале као веома економичне. Штеде енергију, а када је сав материјал спреман, посао завршавамо за 15 дана - рекао је директор фирме Ратко Мацановић.

Додао је да је цијена по квадрату од 450 до 1.100 марака, а она зависи од величине, намјене и утрошка материјала.

Дрвни сектор

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, укупан извоз дрвног сектора за девет мјесеци прошле године износио је скоро 934 милиона марака, док је у истом периоду 2019. године извоз био тежак нешто више од 996 милиона марака. Укупан увоз дрвног сектора за девет мјесеци лани износио је нешто више од 270 милиона КМ, што је за 17 одсто мање у односу на исти период 2019. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана