Vuković: Iskoristiti buđenje svjetske privrede

Srna
Vuković: Iskoristiti buđenje svjetske privrede

SARAJEVO - Privreda BiH mora da iskoristi priliku koju pruža buđenje svjetske privrede nakon prošlogodišnjeg usporavanja zbog pandemije virusa korona, smatra potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Vjekoslav Vuković.

"U prvih šest mjeseci ove godine metalska industrija u BiH ostvarila povećanje izvoza za 44,55 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Vuković i istakao da posebno raduje podatak da je izvoz metalske i elektroindustrije BiH veći za 15 odsto nego u pretpandemijskoj 2019. godinu.

Konstatujući da napretka ima, Vuković je za zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH, rekao da treba pomoći privrednicima u otklanjanju svih prepreka povećanju izvoza, istovremeno osluškujući potrebe i kretanja na svjetskom tržištu.

On je istakao da privreda BiH ne može pratiti kretanja na svjetskom tržištu bez rasta broja vakcinisanih, čime se smanjuje rizik od prenošenja virusa korona i povećava bezbjednost poslovanja.

Vuković podsjeća da je STK među prvima, u skladu s potrebama privrede, organizovala masovne odlaske na vakcinacije u Srbiju.

"Sad vakcina ima dovoljno u BiH i ne postoji više nijedan izgovor zbog kojeg se ne bismo zaštitili od zaraze ili barem ublažili posljedice te tako, osim brige o vlastitom zdravlju, pokazali i brigu o privredi, od koje svi živimo", kaže Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana