Veće šanse za domaće firme u trci sa ino-kompanijama

Milijana Latinović
Veće šanse za domaće firme u trci sa ino-kompanijama

BANjALUKA - Prednost za preduzeća iz BiH u javnim nabavkama s ciljem zaštite od konkurencije iz Evropske unije ojačaće domaću privredu, sačuvati radna mjesta i doprinijeti razvoju, posebno tokom oporavka od posljedica pandemije virusa korona.

Istakli su to predstavnici privrednika koji pozdravljaju potez Savjeta ministara BiH koji je u petak usvojio Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna.

Prema odluci, kako je navedeno, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 odsto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. juna 2020. do 1. juna 2021. godine.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da je za pohvalu svaka odluka koja ide u pravcu zaštite domaće proizvodnje i davanja prednosti domaćim u odnosu na ino-kompanije.

- I ranije smo tražili da sva javna preduzeća prave godišnji plan nabavki na osnovu kojeg bi se naša prerađivačka industrija pripremala da bi uspješno mogla odgovoriti tim zahtjevima te da im se u tom smislu omoguće povoljniji uslovi u odnosu na strane kompanije - rekao je Ćorić, naglasivši da smatra da je odluka o tome da preferencijalni tretman domaćeg iznosi 30 odsto sasvim solidna i da tu ima prostora da naša preduzeća dobiju šansu.

Ćorić ističe da kompanije treba da iskoriste ovaj period za razvoj novih proizvoda da bi imali veće šanse za učešće na tenderima i dobijanje novih poslova.

Ovaj potez pozdravili su i u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koja je 6. maja uputila inicijativu Savjetu ministara u ime svih privrednika u BiH.

- Ova odluka pružiće dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežanom poslovanju kompanija usljed pandemije virusa korona - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori i izrazili nadu da će to pozitivno uticati na privredu BiH u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija te uslužnih djelatnosti.

 Umanjenja cijena

Prilikom učestvovanja na tenderima za dobijanje poslova na tržištu BiH domaće ponude su od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane. Prethodnim odlukama Savjeta ministara bilo je predviđeno da u svrhu poređenja ponuda bude umanjena cijena domaćih ponuda za preferencijalni faktor od 15 odsto za ugovore koji se dodjeljuju u 2015. i 2016. godini, deset odsto za ugovore koji se dodjeljuju od 2017. do 2018. godine i pet odsto za ugovore koji se dodjeljuju u 2019. i do 1. juna 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana