Веће шансе за домаће фирме у трци са ино-компанијама

Милијана Латиновић
Веће шансе за домаће фирме у трци са ино-компанијама

БАЊАЛУКА - Предност за предузећа из БиХ у јавним набавкама с циљем заштите од конкуренције из Европске уније ојачаће домаћу привреду, сачувати радна мјеста и допринијети развоју, посебно током опоравка од посљедица пандемије вируса корона.

Истакли су то представници привредника који поздрављају потез Савјета министара БиХ који је у петак усвојио Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег на годину дана, почев од 1. јуна.

Према одлуци, како је наведено, приликом обрачуна цијена понуда, у сврху њиховог поређења, уговорни орган је обавезан умањити цијене домаћих понуда за преференцијални фактор домаћег од 30 одсто у поступцима јавних набавки код којих је објављено обавјештење о набавци или упућен позив понуђачима за поступке који немају обавјештење о набавци у периоду од 1. јуна 2020. до 1. јуна 2021. године.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да је за похвалу свака одлука која иде у правцу заштите домаће производње и давања предности домаћим у односу на ино-компаније.

- И раније смо тражили да сва јавна предузећа праве годишњи план набавки на основу којег би се наша прерађивачка индустрија припремала да би успјешно могла одговорити тим захтјевима те да им се у том смислу омогуће повољнији услови у односу на стране компаније - рекао је Ћорић, нагласивши да сматра да је одлука о томе да преференцијални третман домаћег износи 30 одсто сасвим солидна и да ту има простора да наша предузећа добију шансу.

Ћорић истиче да компаније треба да искористе овај период за развој нових производа да би имали веће шансе за учешће на тендерима и добијање нових послова.

Овај потез поздравили су и у Спољнотрговинској комори БиХ, која је 6. маја упутила иницијативу Савјету министара у име свих привредника у БиХ.

- Ова одлука пружиће додатну подршку опоравку и развоју домаће привреде, посебно у новонасталој ситуацији и отежаном пословању компанија усљед пандемије вируса корона - навели су у Спољнотрговинској комори и изразили наду да ће то позитивно утицати на привреду БиХ у смислу запошљавања, улагања и развоја, посебно у металопрерађивачкој, дрвопрерађивачкој, текстилној и пољопривредно-прехрамбеној индустрији, као и у сектору грађевинарства, цестоградње, телекомуникација те услужних дјелатности.

 Умањења цијена

Приликом учествовања на тендерима за добијање послова на тржишту БиХ домаће понуде су од 2014. године снижене у односу на иностране. Претходним одлукама Савјета министара било је предвиђено да у сврху поређења понуда буде умањена цијена домаћих понуда за преференцијални фактор од 15 одсто за уговоре који се додјељују у 2015. и 2016. години, десет одсто за уговоре који се додјељују од 2017. до 2018. године и пет одсто за уговоре који се додјељују у 2019. и до 1. јуна 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана