Ukupan obim razmjene 3,02 milijarde KM

Srna
Ukupan obim razmjene 3,02 milijarde KM

BANjALUKA - Republika Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,02 milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U tom periodu ostvareni izvoz iznosio je gotovo 1,3 milijarde KM, a uvoz 1,72 milijarde KM.

Vrijednost ostvarenog izvoza tokom prvih pet mjeseci manja je za 13,1 odsto, a uvoza za 11,7 odsto nego u istom periodu lani.

Republika Srpska je u posmatranom periodu imala najveći spoljnotrgovinski obim robne razmjene od 467,36 miliona KM sa Srbijom, zatim 404,3 miliona KM sa Italijom, te više od 309 miliona KM sa Njemačkom.

Vrijednost robne razmjene Republike Srpske u poslovanju sa EU u prvih pet mjeseci bila je nešto manje od dvije milijarde KM.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je, u odnosu na četvoromjesečne podatke, došlo po procentualnog povećanja pada izvoza, a smanjenja pada uvoza, jer je u maju došlo do povećanja uvoza komponenti za industrijsku proizvodnju.

"U maju, je u odnosu na april, došlo do određenog popuštanja mjera preduzetih radi zaustavljanja pandemije virusa korona, što su domaće firme iskoristile da nabave komponente za svoju proizvodnju od inostranih partnera jer je pandemija prvo stvorila probleme u nabavci", naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, ohrabruju podaci da je za prvih pet mjeseci, u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine, registrovan manji procentualni pad uvoza i izvoza u EU, koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana