Укупан обим размјене 3,02 милијарде КМ

Срна
Укупан обим размјене 3,02 милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Република Српска је за првих пет мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 3,02 милијарде КМ, док је покривеност увоза извозом била 75,4 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

У том периоду остварени извоз износио је готово 1,3 милијарде КМ, а увоз 1,72 милијарде КМ.

Вриједност оствареног извоза током првих пет мјесеци мања је за 13,1 одсто, а увоза за 11,7 одсто него у истом периоду лани.

Република Српска је у посматраном периоду имала највећи спољнотрговински обим робне размјене од 467,36 милиона КМ са Србијом, затим 404,3 милиона КМ са Италијом, те више од 309 милиона КМ са Њемачком.

Вриједност робне размјене Републике Српске у пословању са ЕУ у првих пет мјесеци била је нешто мање од двије милијарде КМ.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је, у односу на четворомјесечне податке, дошло по процентуалног повећања пада извоза, а смањења пада увоза, јер је у мају дошло до повећања увоза компоненти за индустријску производњу.

"У мају, је у односу на април, дошло до одређеног попуштања мјера предузетих ради заустављања пандемије вируса корона, што су домаће фирме искористиле да набаве компоненте за своју производњу од иностраних партнера јер је пандемија прво створила проблеме у набавци", навео је Маркићевић.

Према његовим ријечима, охрабрују подаци да је за првих пет мјесеци, у односу на прва четири мјесеца ове године, регистрован мањи процентуални пад увоза и извоза у ЕУ, која је најзначајнији спољнотрговински партнер Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана