U prvoj rundi “prebijeno” 19,9 miliona KM

Milijana Latinović
U prvoj rundi “prebijeno” 19,9 miliona KM

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za 19,9 miliona maraka obaveza i potraživanja na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 586 učesnika.

- Učesnici mogu do sutra do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 23. februara. Nakon ispravke, dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić rekao je za “Glas Srpske” da se pokazalo da je multilateralna kompenzacija odličan mehanizam koji je olakšao naplatu potraživanja i zatvaranje dugovanja.

- Prije svega, olakšana je naplata potraživanja od budžetskih organizacija i javnih preduzeća. Sistem je potpuno jednostavan i s te strane sve pohvale za Banjalučku berzu. Naše je samo da prijavimo svoja dugovanja i to sve dalje funkcioniše veoma jednostavno - rekao je Mijić koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.

Dodao je da preduzeće na čijem je čelu organizuje prevoz za potrebe  Ministarstva unutrašnjih poslova i škola i to po ugovoru na osnovu kojeg je rok plaćanja i do šest mjeseci, ali da se, zahvaljujući sistemu kompenzacija obaveze zatvaraju i ranije.

Među brojnim lokalnim zajednicama koje redovno učestvuju na multilateralnim kompenzacijama je i opština Nevesinje.

- Učestvujemo svaki put i koliko god uspijemo kompenzovati nama je značajno. Uglavnom je riječ o izmirenju obaveza prema našim redovnim dobavljačima - rekla je stručni saradnik za budžet i finansije u opštini Nevesinje Bojana Đurasović.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Od 2015. godine, kada je održana prva kompenzacija, ukupno je kompenzovano 935 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana