У првој рунди “пребијено” 19,9 милиона КМ

Милијана Латиновић
У првој рунди “пребијено” 19,9 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској растеретили су се за 19,9 милиона марака обавеза и потраживања на првој овогодишњој мултилатералној компензацији.

Према прелиминарним резултатима објављеним на Бањалучкој берзи, обавезе и потраживања компензовало је 586 учесника.

- Учесници могу до сутра до 15 часова исправљати прелиминарне извјештаје о компензацији која је спроведена 23. фебруара. Након исправке, добиће коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић рекао је за “Глас Српске” да се показало да је мултилатерална компензација одличан механизам који је олакшао наплату потраживања и затварање дуговања.

- Прије свега, олакшана је наплата потраживања од буџетских организација и јавних предузећа. Систем је потпуно једноставан и с те стране све похвале за Бањалучку берзу. Наше је само да пријавимо своја дуговања и то све даље функционише веома једноставно - рекао је Мијић који је и директор бањалучког “Аутопревоза”.

Додао је да предузеће на чијем је челу организује превоз за потребе  Министарства унутрашњих послова и школа и то по уговору на основу којег је рок плаћања и до шест мјесеци, али да се, захваљујући систему компензација обавезе затварају и раније.

Међу бројним локалним заједницама које редовно учествују на мултилатералним компензацијама је и општина Невесиње.

- Учествујемо сваки пут и колико год успијемо компензовати нама је значајно. Углавном је ријеч о измирењу обавеза према нашим редовним добављачима - рекла је стручни сарадник за буџет и финансије у општини Невесиње Бојана Ђурасовић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Од 2015. године, када је одржана прва компензација, укупно је компензовано 935 милиона марака обавеза и потраживања.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана