U hrvatske fabrike otišlo 600.000 jaja

Milijana Latinović
U hrvatske fabrike otišlo 600.000 jaja

BANjALUKA - Kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara za manje od mjesec dana, koliko traje izvoz na evropsko tržište, Hrvatskoj je isporučila dvije pošiljke od ukupno 600.000 jaja za preradu.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić, naglasivši da izlazak na evropsko tržište omogućava stabilizaciju domaće proizvodnje i otvara mogućnost za proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

- U toku su pregovori sa fabrikama za preradu jaja u Austriji i Italiji i konkretne dogovore očekujem idući mjesec, a početak izvoza već u maju - istakao je Miličić.

Podsjetio je da je firma na čijem je čelu jedina na listi izvoznika iz BiH, te da su zvaničnu potvrdu iz Brisela dobili 14. decembra prošle godine.

- Teško je biti prvi u nekom poslu i to sa sobom nosi i veliku odgovornost i obavezu da kvalitetnim proizvodima i konstantnim unapređenjem proizvodnje opstanemo na novoosvojenom tržištu. Privilegija je izaći na tržište koje broji više od 500 miliona ljudi - rekao je Miličić i dodao da će, ukoliko tržišni i komercijalni uslovi dozvole, preduzeće proširiti kapacitete.

Miličić naglašava da je dozvola za izvoz jaja za industrijsku preradu, koja se u evropskim pogonima pretvaraju u jajčani prah, korak bliže dozvoli za izvoz konzumnih jaja na evropsko tržište koja bi donijela veliki zamajac ovoj grani privrede.

- Izvoz konzumnih jaja nam je prioritet u idućem periodu i očekujem da će BiH veoma brzo uskladiti sve potrebne propise i procedure, kako bismo bar do kraja ove godine dobili dozvolu za plasman konzumnih jaja - istakao je Miličić. 

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila još u julu prošle godine, međutim, zbog zahtjevnih procedura plasman robe krenuo je tek počekom ove godine

 

Jajčani prah 

Predrag Miličić je pojasnio da se jaja “B” klase izvoze na evropsko tržište i u tamošnjim fabrikama prerađuju u jajčani prah.

- Jajčani prah se koristi za proizvodnju konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine - rekao je Miličić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana