У хрватске фабрике отишло 600.000 јаја

Милијана Латиновић
У хрватске фабрике отишло 600.000 јаја

БАЊАЛУКА - Компанија “Агрекс” из Доњег Жабара за мање од мјесец дана, колико траје извоз на европско тржиште, Хрватској је испоручила двије пошиљке од укупно 600.000 јаја за прераду.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” директор “Агрекса” Предраг Миличић, нагласивши да излазак на европско тржиште омогућава стабилизацију домаће производње и отвара могућност за проширење капацитета и отварање нових радних мјеста.

- У току су преговори са фабрикама за прераду јаја у Аустрији и Италији и конкретне договоре очекујем идући мјесец, а почетак извоза већ у мају - истакао је Миличић.

Подсјетио је да је фирма на чијем је челу једина на листи извозника из БиХ, те да су званичну потврду из Брисела добили 14. децембра прошле године.

- Тешко је бити први у неком послу и то са собом носи и велику одговорност и обавезу да квалитетним производима и константним унапређењем производње опстанемо на новоосвојеном тржишту. Привилегија је изаћи на тржиште које броји више од 500 милиона људи - рекао је Миличић и додао да ће, уколико тржишни и комерцијални услови дозволе, предузеће проширити капацитете.

Миличић наглашава да је дозвола за извоз јаја за индустријску прераду, која се у европским погонима претварају у јајчани прах, корак ближе дозволи за извоз конзумних јаја на европско тржиште која би донијела велики замајац овој грани привреде.

- Извоз конзумних јаја нам је приоритет у идућем периоду и очекујем да ће БиХ веома брзо ускладити све потребне прописе и процедуре, како бисмо бар до краја ове године добили дозволу за пласман конзумних јаја - истакао је Миличић. 

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила још у јулу прошле године, међутим, због захтјевних процедура пласман робе кренуо је тек почеком ове годинe

 

Јајчани прах 

Предраг Миличић је појаснио да се јаја “Б” класе извозе на европско тржиште и у тамошњим фабрикама прерађују у јајчани прах.

- Јајчани прах се користи за производњу кондиторских производа и има рок трајања и до двије године - рекао је Миличић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана