Tablice na čekanju umanjuju troškove

Milijana Latinović, Sreten Mitrović
Tablice na čekanju umanjuju troškove

BANjALUKA - Vozači u Republici Srpskoj i privrednici koji u svom voznom parku imaju i po nekoliko vozila kojima je istekla registracija, neće morati da vrate tablice u roku od mjesec, čime će koliko-toliko biti ublažene štete koje trpe usljed pandemije virusa korona.

Na inicijativu Privredne komore RS, uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza RS i drugih nadležnih institucija, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji vozila, koji će stupiti na snagu nakon što bude objavljen u “Službenom glasniku BiH”.

U Pravilniku je navedeno da se zahtjev za produženje registracije vozila za vozila čija registracija istekla nakon 16. marta 2020. godine može podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH. Ukoliko se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim članom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registrovanih vozila a vlasnik vozila dužan je da vrati registarske tablice nadležnom organu u roku od osam dana.

Sekretar Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović pojašnjava da je do sada bila na snazi zakonska obaveza da prevoznik ili vlasnik vozila mora u roku od 30 dana po isteku registracije vratiti tablice ukoliko ne registruje vozilo. Naglasio je da će čim izmjene stupe na snagu vlasnicima biti prolongiran rok za registraciju, ali da i dalje ne mogu upravljati vozilima.

- Inicijativa je prvenstveno upućena zbog privrednika koji u voznom parku imaju nekoliko vozila koja “leže” zbog virusa, a čije registracije iznose po nekoliko hiljada KM. U ovom momentu registracija bi bila bespotrebno izlaganje troškovima jer vozila ne mogu da zarade taj novac - pojasnio je Mihajlović kaže za “Glas Srpske”.

Vlasnik prijedorske firme “Milinović” Rajko Milinović pozdravio je donošenje ove odluke s obzirom na to da od 12. marta nisu imali nijednu vožnju.

- Istekla nam je registracija za šest ili sedam vozila. Dobro će nam doći prolongiranje roka jer još nismo počeli raditi - rekao je Milinović.

Pandemija je paralizovala i jedinog javnog prevoznika u Rogatici, čiji autobusi već više od dva mjeseca stoje parkirani.

- Naš vozni park sačinjava dvadesetak većih i manjih autobusa i isto toliko radnika. Pandemija nas je potpuno paralizovala i umjesto da koliko-toliko radimo i privređujemo, iako to ni prije virusa nije donosilo neku veliku zaradu, cjelokupni vozni park čeka da prođe korona - ističe vlasnik preduzeća za  prevoz putnika “Aroma” Brane Vučak.

Kako kaže, za to vrijeme nisu pošteno ni motore zagrijali.

- Bile su to vožnje po onoj narodnoj “skuplja pita no tepsija”. Gubimo i kad radimo i kad stojimo. Evo konkretnog primjera. Samo u posljednjih petnaestak dana istekla je registracija za pet velikih autobusa, a ona “vuče” u prosjeku najmanje po 3.000 maraka - rekao je Vučak.

Mijić

Direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić da je izmjena pravilnika dobra, ali da je došla prekasno, napominjući da su zahtjev uputili još u martu kada su vidjeli da bi sve moglo stati.

- Tražili smo ne da se voze neregistrovana vozila, već da ne vraćamo tablice i ne stvaramo dodatne troškove. Taj zahtjev Savjet ministara BiH je odbio i mnogi su morali vratiti tablice - kazao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana