Таблице на чекању умањују трошкове

Милијана Латиновић, Сретен Митровић
Таблице на чекању умањују трошкове

БАЊАЛУКА - Возачи у Републици Српској и привредници који у свом возном парку имају и по неколико возила којима је истекла регистрација, неће морати да врате таблице у року од мјесец, чиме ће колико-толико бити ублажене штете које трпе усљед пандемије вируса корона.

На иницијативу Привредне коморе РС, уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС и других надлежних институција, Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је Правилник о измјенама и допунама Правилника о регистрацији возила, који ће ступити на снагу након што буде објављен у “Службеном гласнику БиХ”.

У Правилнику је наведено да се захтјев за продужење регистрације возила за возила чија регистрација истекла након 16. марта 2020. године може поднијети најкасније 90 дана од дана престанка стања природне или друге несреће на територији БиХ. Уколико се захтјев за продужење регистрације возила не поднесе до рока предвиђеног овим чланом, возило се службено одјављује из евиденције регистрованих возила а власник возила дужан је да врати регистарске таблице надлежном органу у року од осам дана.

Секретар Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС Драгослав Михајловић појашњава да је до сада била на снази законска обавеза да превозник или власник возила мора у року од 30 дана по истеку регистрације вратити таблице уколико не региструје возило. Нагласио је да ће чим измјене ступе на снагу власницима бити пролонгиран рок за регистрацију, али да и даље не могу управљати возилима.

- Иницијатива је првенствено упућена због привредника који у возном парку имају неколико возила која “леже” због вируса, а чије регистрације износе по неколико хиљада КМ. У овом моменту регистрација би била беспотребно излагање трошковима јер возила не могу да зараде тај новац - појаснио је Михајловић каже за “Глас Српске”.

Власник приједорске фирме “Милиновић” Рајко Милиновић поздравио је доношење ове одлуке с обзиром на то да од 12. марта нису имали ниједну вожњу.

- Истекла нам је регистрација за шест или седам возила. Добро ће нам доћи пролонгирање рока јер још нисмо почели радити - рекао је Милиновић.

Пандемија је парализовала и јединог јавног превозника у Рогатици, чији аутобуси већ више од два мјесеца стоје паркирани.

- Наш возни парк сачињава двадесетак већих и мањих аутобуса и исто толико радника. Пандемија нас је потпуно парализовала и умјесто да колико-толико радимо и привређујемо, иако то ни прије вируса није доносило неку велику зараду, цјелокупни возни парк чека да прође корона - истиче власник предузећа за  превоз путника “Арома” Бране Вучак.

Како каже, за то вријеме нису поштено ни моторе загријали.

- Биле су то вожње по оној народној “скупља пита но тепсија”. Губимо и кад радимо и кад стојимо. Ево конкретног примјера. Само у посљедњих петнаестак дана истекла је регистрација за пет великих аутобуса, а она “вуче” у просјеку најмање по 3.000 марака - рекао је Вучак.

Мијић

Директор бањалучког “Аутопревоза” Дејан Мијић да је измјена правилника добра, али да је дошла прекасно, напомињући да су захтјев упутили још у марту када су видјели да би све могло стати.

- Тражили смо не да се возе нерегистрована возила, већ да не враћамо таблице и не стварамо додатне трошкове. Тај захтјев Савјет министара БиХ је одбио и многи су морали вратити таблице - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана