Svinjogojska farma čeka novog vlasnika

Milijana Latinović
Svinjogojska farma čeka novog vlasnika

GRADIŠKA - Nekadašnja svinjogojska farma u stečaju “Top farm” iz Nove Topole uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika, s obzirom na to da će imovina i objekti tog preduzeća biti ponuđeni za 11,5 miliona maraka na prvoj licitaciji koja je zakazana za 2. mart ove godine.

U oglasu koji je juče objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da se prodaje imovina stečajnog dužnika, odnosno zemljište ukupne korisne površine 247.343 kvadratna metra, te 21 objekat za tov, 11 pomoćnih objekata, te upravna zgrada.

Stečajna upravnica firme “Top farm” Nataša Kosić rekla je za “Glas” da su blizina aerodroma Banjaluka i graničnog prelaza sa Hrvatskom prednosti zbog kojih očekuje da će licitacija biti uspješna.

- Vrijednost je procijenjena na 11,5 miliona maraka i moramo početi s tom cifrom, s obzirom na hipoteku. Objekti su u dobrom stanju, ali je za početak proizvodnje neophodno renoviranje - rekla je Kosićeva.

Dodala je da pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja do 26. februara do 15 časova uplate depozit u iznosu od 50.000 maraka na račun stečajnog dužnika. Licitacija će biti održana u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci s početkom u 13 časova.

- Bilo je onih koji su se raspitivali kada će početi prodaja, pa vidjećemo da li su zaista kupci. Ukoliko imovinu ne prodamo na prvoj licitaciji zakazuje se naredna, a u skladu s odlukom Skupštine povjerilaca cijena se spušta za 50 odsto. Ako ni ta licitacija ne bude uspješna, na trećoj se prodaje po cijeni koja ne smije biti manja od 30 odsto procijenjene vrijednosti imovine - pojasnila je Kosićeva.

Ukoliko ni treća licitacija ne bude uspješna, dodala je, Skupština povjerilaca će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja prošle godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih. Sve dok životinje nisu rasprodate, polovina od tog broja radnika je bila na farmi. Prodajom opreme u preduzeću lani je obezbijeđeno oko 97.000 KM, a dio tog novca iskorišćen je za osiguranje imovine, kao i za isplatu plata portirima koji dežuraju 24 časa.

 Obaveze kupca

U oglasu o prodaji imovine stečajnog dužnika putem licitacije navedeno je da je rok za plaćanje kupoprodajne cijene 30 dana od dana primljenog zaključka o prodaji na račun broj 5514702230453442 kod UniKredit banke Banjaluka. Ukoliko kupac u ostavljenom roku ne ispuni obaveze smatraće se da je odustao od kupovine i gubi pravo na vraćanje depozita. Kupac snosi i sve troškove oko sačinjavanja i ovjere kupoprodajnog ugovora i pripadajuće takse i poreze u vezi s kupljenom imovinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana