Свињогојска фарма чека новог власника

Милијана Латиновић
Свињогојска фарма чека новог власника

ГРАДИШКА - Некадашња свињогојска фарма у стечају “Топ фарм” из Нове Тополе ускоро би могла добити новог власника, с обзиром на то да ће имовина и објекти тог предузећа бити понуђени за 11,5 милиона марака на првој лицитацији која је заказана за 2. март ове године.

У огласу који је јуче објављен у “Гласу Српске” наведено је да се продаје имовина стечајног дужника, односно земљиште укупне корисне површине 247.343 квадратна метра, те 21 објекат за тов, 11 помоћних објеката, те управна зграда.

Стечајна управница фирме “Топ фарм” Наташа Косић рекла је за “Глас” да су близина аеродрома Бањалука и граничног прелаза са Хрватском предности због којих очекује да ће лицитација бити успјешна.

- Вриједност је процијењена на 11,5 милиона марака и морамо почети с том цифром, с обзиром на хипотеку. Објекти су у добром стању, али је за почетак производње неопходно реновирање - рекла је Косићева.

Додала је да право учешћа имају сва правна и физичка лица која до 26. фебруара до 15 часова уплате депозит у износу од 50.000 марака на рачун стечајног дужника. Лицитација ће бити одржана у просторијама Окружног привредног суда у Бањалуци с почетком у 13 часова.

- Било је оних који су се распитивали када ће почети продаја, па видјећемо да ли су заиста купци. Уколико имовину не продамо на првој лицитацији заказује се наредна, а у складу с одлуком Скупштине повјерилаца цијена се спушта за 50 одсто. Ако ни та лицитација не буде успјешна, на трећој се продаје по цијени која не смије бити мања од 30 одсто процијењене вриједности имовине - појаснила је Косићева.

Уколико ни трећа лицитација не буде успјешна, додала је, Скупштина повјерилаца ће донијети одлуку о даљим активностима.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне, односно готовински и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, продато је око 2.000 прасади и крмача.

У вријеме када је стечај отворен, 18. маја прошле године, на фарми је било 13 запослених. Све док животиње нису распродате, половина од тог броја радника је била на фарми. Продајом опреме у предузећу лани је обезбијеђено око 97.000 КМ, а дио тог новца искоришћен је за осигурање имовине, као и за исплату плата портирима који дежурају 24 часа.

 Обавезе купца

У огласу о продаји имовине стечајног дужника путем лицитације наведено је да је рок за плаћање купопродајне цијене 30 дана од дана примљеног закључка о продаји на рачун број 5514702230453442 код УниКредит банке Бањалука. Уколико купац у остављеном року не испуни обавезе сматраће се да је одустао од куповине и губи право на враћање депозита. Купац сноси и све трошкове око сачињавања и овјере купопродајног уговора и припадајуће таксе и порезе у вези с купљеном имовином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана