Stručna konferencija “FIBRAN”: Termoizolacija štedi novac i energiju

Danijela Bajić
Stručna konferencija “FIBRAN”: Termoizolacija štedi novac i energiju

BANjALUKA - Energetska efikasnost je cilj i obaveza svakog ko gradi, a ključnu ulogu u postizanju efikasnijeg korišćenja energije i smanjenja troškova ima termoizolacija, koja sprečava ulazak vrućine u ljetnima danima, štiti od buke i čini barijeru od nepovoljnih vremenskih prilika, vlage i vjetra.

Poručeno je to juče sa prve stručne konferencija “FIBRAN kontinuirani energetski omotač u novogradnji i rekonstrukciji”, koja je održana u punom amfiteatru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Organizator konferencije, koja za cilj ima da upozna javnost o značaju termoizolacije, pravilnoj primjeni i aspektima o kojima treba razmišljati u budućnosti je FIBRAN, multinacionalna industrijska grupacija sa 13 proizvodnih linija, fabrikama u šest evropskih zemalja i trgovačkim aktivnostima u 63 zemlje širom svijeta.

Arhitekta iz Beograda i jedan od predstavnika FIBRAN-a Saša Božanić istakao je da je ova kompanija organizovala kratku edukaciju na temu upotrebe termoizolacije u savremenim konstrukcijama, kao jednom od najvećih izazova za region.

- Uzimajući u obzir vremensku situaciju kod nas, ali i u svetu, aspekt termoizolacije i tema uštede energije svakako je sada pod velikim fokusom. To nama, kao ekspertima u tom polju, daje priliku da upoznamo javnost o pravilnim primenama i aspektima o kojima treba razmišljati u budućnosti - kazao je Božanić.

Dodao je da je posebno treba razmišljati gdje i kako upotrijebiti određena sredstva da bi u startu bila ostvarena neka ušteda.

Predstavnik FIBRAN-a u BiH Dženan Odobašić kaže da je ova kompanija na tržištu BiH prisutna već 15 godina.

- U početku smo se pojavili sa proizvodima od XPS-a, a zatim smo počeli sa kamenom vunom, sa kojom smo danas posebno prisutni na tržištu Republike Srpske - rekao je Odobašić dodavši da nude čitav niz novih rješenja o energetskoj efikasnosti.

Tehnički savjetnik grupe FIBRAN Tanja Herr kaže da je tokom prezentacije na jučerašnjem skupu sa strukom, između ostalog, podijelila i patentno protivpotresno rješenje.

- Patent se sastoji u tome da je upotrijebljena toplotna izolacija od XPS-a na način da ide ispod temelja ploče, u dva sloja i da se između toga nalazi posebno za naš sistem proizvedena hidroizolacija od dvostrano samoljepljive bitumenske izolacije - objasnila je Herr, koja je po struci, takođe, arhitekta.

Regionalni menadžer FIBRAN-a Rodoljub Ivanović kaže da je cilj konferencija prije svega da prikaže sve ono što kompanija može da ponudi na temu energetske efikasnosti, uštede energije i komfora stambenih zgrada.

- Kompanija kao internacionalni proizvođač u svojoj ponudi ima termoizolacione materijale i ne samo to. Uvek se trudimo da damo sisteme i rešenja za celokupni omotač objekta - kazao je Ivanović.

Lideri

Slovenačka kompanija FIBRAN osnovana je unutar FIBRAN grupe 2004. godine, dok je dvije godine kasnije započela sa proizvodnjom. Nakon godina truda i inovacija izrasla je u jednog od najvećih evropskih proizvođača toplotne izolacije od ekstrudiranog polistirena (XPS) najboljeg kvaliteta, proizvedenog pod robnom markom FIBRANxps.

Tim posvećuje veliku pažnju samom razvoju materijala, kontroli i osiguranju kvalitete proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana