Стручна конференција “ФИБРАН”: Термоизолација штеди новац и енергију

Данијела Бајић
Стручна конференција “ФИБРАН”: Термоизолација штеди новац и енергију

БАЊАЛУКА - Енергетска ефикасност је циљ и обавеза сваког ко гради, а кључну улогу у постизању ефикаснијег коришћења енергије и смањења трошкова има термоизолација, која спречава улазак врућине у љетнима данима, штити од буке и чини баријеру од неповољних временских прилика, влаге и вјетра.

Поручено је то јуче са прве стручне конференција “ФИБРАН континуирани енергетски омотач у новоградњи и реконструкцији”, која је одржана у пуном амфитеатру Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци. Организатор конференције, која за циљ има да упозна јавност о значају термоизолације, правилној примјени и аспектима о којима треба размишљати у будућности је ФИБРАН, мултинационална индустријска групација са 13 производних линија, фабрикама у шест европских земаља и трговачким активностима у 63 земље широм свијета.

Архитекта из Београда и један од представника ФИБРАН-а Саша Божанић истакао је да је ова компанија организовала кратку едукацију на тему употребе термоизолације у савременим конструкцијама, као једном од највећих изазова за регион.

- Узимајући у обзир временску ситуацију код нас, али и у свету, аспект термоизолације и тема уштеде енергије свакако је сада под великим фокусом. То нама, као експертима у том пољу, даје прилику да упознамо јавност о правилним применама и аспектима о којима треба размишљати у будућности - казао је Божанић.

Додао је да је посебно треба размишљати гдје и како употријебити одређена средства да би у старту била остварена нека уштеда.

Представник ФИБРАН-а у БиХ Џенан Одобашић каже да је ова компанија на тржишту БиХ присутна већ 15 година.

- У почетку смо се појавили са производима од XPS-а, а затим смо почели са каменом вуном, са којом смо данас посебно присутни на тржишту Републике Српске - рекао је Одобашић додавши да нуде читав низ нових рјешења о енергетској ефикасности.

Технички савјетник групе ФИБРАН Тања Херр каже да је током презентације на јучерашњем скупу са струком, између осталог, подијелила и патентно противпотресно рјешење.

- Патент се састоји у томе да је употријебљена топлотна изолација од XPS-а на начин да иде испод темеља плоче, у два слоја и да се између тога налази посебно за наш систем произведена хидроизолација од двострано самољепљиве битуменске изолације - објаснила је Херр, која је по струци, такође, архитекта.

Регионални менаџер ФИБРАН-а Родољуб Ивановић каже да је циљ конференција прије свега да прикаже све оно што компанија може да понуди на тему енергетске ефикасности, уштеде енергије и комфора стамбених зграда.

- Компанија као интернационални произвођач у својој понуди има термоизолационе материјале и не само то. Увек се трудимо да дамо системе и решења за целокупни омотач објекта - казао је Ивановић.

Лидери

Словеначка компанија ФИБРАН основана је унутар ФИБРАН групе 2004. године, док је двије године касније започела са производњом. Након година труда и иновација израсла је у једног од највећих европских произвођача топлотне изолације од екструдираног полистирена (XPS) најбољег квалитета, произведеног под робном марком FIBRANxps.

Тим посвећује велику пажњу самом развоју материјала, контроли и осигурању квалитете производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана