Privredni razvoj Brčko distrikta kroz predstojeće projekte tema sastanka ambasadora i „STUDEN Grupe“

GS
Privredni razvoj Brčko distrikta kroz predstojeće projekte tema sastanka ambasadora i „STUDEN Grupe“

BRČKO – Sada je prilika za revitalizaciju privrednog i opšteg života u Brčko distriktu kroz zalaganje za privredni razvoj i ozbiljan rad na iskorištenju ekonomskih potencijala, zaključili su na zajedničkom sastanku šef delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johan Satler, supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan, amabasadorka Austrije u BiH Ulrike Hartman i predsjednik Uprave “STUDEN Grupe“ Ilija Studen.

Nakon što je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe, „STUDEN Grupa“ nastavlja sa projektom izgradnje prve poslovne zone u distriktu. Početna faza radova biće završena već u ovoj godini.

-Razoj biznisa neminovno znači i razvoj svih aspekata života, kako za poslovnu zajednicu, tako i za sve građane distrikta, a realizacija najavljenog projekta poslovne zone zasigurno predstavlja snažnu prekretnicu za Brčko - rekao je Satler.

Studen je istakao da je „STUDEN Grupa“e kroz skoro dvije decenije rada u Brčko distriktu potvrdila da je siguran partner za uspostavljanje uspješnog poslovanja.

-Nova Vlada je konkretizovanjem poslovnih interesa anticipirala naše ulaganje kojim ćemo ne samo dobiti nova radna mjesta, nego i dugoročno pozitivno uticati na poslovni ambijent u Brčkom - rekao je Studen.

Studen je dodao da izgradnja poslovne zone i dalje zahtjeva brzu administrativnu podršku u relativno kratkom vremenu kako bi projekat mogao efikasno da prati svaku od planiranih faza, te kako bi u što kraćem roku zona postala funkcionalna.

-Ponosna sam kada austrijske kompanije podstiču privredu u BiH, a naše kompanije su ujedno i najveći strani investitor ovdje. Ulaganja „STUDEN Grupe“ rezultiraju bitnim promjenama koje se iz Brčkog prenose na cijelu zemlju – naglasila je Hartman.

Na sastanku održanom u Agroindustrijskom kompleksu „STUDEN Grupe“ ocijenjeno je da je rast privrednog sektora osnovni pokretač dodatnih investicija. U smislu daljeg jačanja ove pozitivne dinamike, Skenlan je istakao  značaj fokusiranja organa vlasti Brčkog na reformu javne uprave kako bi se osigurale kvalitetne javne usluge, fiskalna disciplina, budžetska transparentnost i razvoj infrastrukture u distriktu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana