Potražnja “izliječila” industriju namještaja

Milijana Latinović
Potražnja “izliječila” industriju namještaja

BANjALUKA - BiH je za četiri mjeseca ove godine u inostranstvo izvezla namještaj od drveta u vrijednosti većoj od 226,7 miliona maraka, odnosno za 44,4 odsto više u odnosu na isti period lani, što je prema riječima privrednika uvertira za još bolje rezultate, koji se očekuju do kraja ove i u narednoj godini.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u istom periodu uvezen je drveni namještaj vrijednosti 27,9 miliona maraka, što je za 25,8 odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Najviše ovog namještaja otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Holandiju, Austriju i Sloveniju. Sa druge strane najviše se uvozilo iz Srbije, Poljske, Turske, Italije, SAD i Njemačke.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da ovi rezultati ohrabruju te da je situacija u sektoru namještaja dobra i kada se posmatraju podaci samo za Republiku Srpsku.

- Vrijednost namještaja koji je Srpska plasirala od januara do kraja aprila ove godine je oko 90 miliona maraka, što je za oko 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U sektoru proizvodnje namještaja bilježimo još bolji rezultat i rast od oko 55 procenata - pojasnio je Šinik.

Podsjetio je da je lani pandemija virusa korona učinila svoje te da je posebno kritičan bio april, kada je u ovoj grani privrede zabilježen veliki podbačaj.

- Krajem prošle godine došlo je do blagog opravka, a taj trend nastavljen je i u ovoj godini. Potražnja se održava na nama najvažnijim tržištima, gdje se posebno izdvaja Njemačka. U sektoru namještaja bilježimo oporavak i smatram da je ovo uvertira za još bolje rezultate - kazao je Šinik.

Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini sektor namještaja u RS oborio sve rekorde.

Zaposleni

Lazo Šinik je ranije rekao da je u industriji namještaja u Srpskoj zaposleno oko 4.000 radnika. Naglasio je da je uprkos krizi u toj grani privrede u prošloj godini broj zaposlenih povećan za oko 3,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana