Потражња “излијечила” индустрију намјештаја

Милијана Латиновић
Потражња “излијечила” индустрију намјештаја

БАЊАЛУКА - БиХ је за четири мјесеца ове године у иностранство извезла намјештај од дрвета у вриједности већој од 226,7 милиона марака, односно за 44,4 одсто више у односу на исти период лани, што је према ријечима привредника увертира за још боље резултате, који се очекују до краја ове и у наредној години.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у истом периоду увезен је дрвени намјештај вриједности 27,9 милиона марака, што је за 25,8 одсто више у односу на прва четири мјесеца прошле године.

Највише овог намјештаја отишло је у Њемачку, Хрватску, Италију, Србију, Холандију, Аустрију и Словенију. Са друге стране највише се увозило из Србије, Пољске, Турске, Италије, САД и Њемачке.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да ови резултати охрабрују те да је ситуација у сектору намјештаја добра и када се посматрају подаци само за Републику Српску.

- Вриједност намјештаја који је Српска пласирала од јануара до краја априла ове године је око 90 милиона марака, што је за око 40 одсто више у односу на исти период прошле године. У сектору производње намјештаја биљежимо још бољи резултат и раст од око 55 процената - појаснио је Шиник.

Подсјетио је да је лани пандемија вируса корона учинила своје те да је посебно критичан био април, када је у овој грани привреде забиљежен велики подбачај.

- Крајем прошле године дошло је до благог оправка, а тај тренд настављен је и у овој години. Потражња се одржава на нама најважнијим тржиштима, гдје се посебно издваја Њемачка. У сектору намјештаја биљежимо опоравак и сматрам да је ово увертира за још боље резултате - казао је Шиник.

Након велике економске кризе 2008. године услиједио је период великог раста, да би у 2018. години сектор намјештаја у РС оборио све рекорде.

Запослени

Лазо Шиник је раније рекао да је у индустрији намјештаја у Српској запослено око 4.000 радника. Нагласио је да је упркос кризи у тој грани привреде у прошлој години број запослених повећан за око 3,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана