Posljedice pandemije tek će isplivati

Milijana Latinović
Posljedice pandemije tek će isplivati

BANjALUKA - Privredna aktivnost najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske i BiH je na koljenima zbog pandemije virusa korona, što dodatno usporava oporavak domaćih preduzeća, a prave posljedice krize isplivaće na površinu u narednim mjesecima.

Da se šteta u privredi već sada mjeri milionima maraka potvrđuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je u prvih pet mjeseci BiH u Italiju i Njemačku, kao najznačajnija evropska tržišta, izvezla robu u vrijednosti 1,028 milijardi maraka, što je za oko 270 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Od januara do kraja maja na domaće tržište iz te dvije evropske zemlje stigli su razni proizvodi u vrijednosti od 1,155 milijardi maraka, što je za oko 300 miliona KM manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da su lošiji petomjesečni rezultati od prošlogodišnjih samo najava još poraznije statistike koja slijedi.

- U aprilu i maju se prodavala roba proizvedena na početku godine, prije pojave virusa korona kada su pogoni radili punom parom, a prava šteta koja je nastala u jeku pandemije, pokazaće se u junu, julu i avgustu, tako da će statistički podaci  biti još lošiji - rekao je Vasić.

On je podsjetio da je Njemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner za metalski sektor u BiH.

- Metalska industrija, odnosno naše kompanije koje posluju u sektoru auto-industrije su najjači izvoznici iz BiH. Poznato je da je automobilska industrija smanjila proizvodnju, tako da su i naše firme u veoma teškoj situaciji. Taj sektor će, uz turizam i ugostiteljstvo, pretrpjeti najveću štetu - istakao je Vasić, dodavši da će se preduzeća izvući iz krize ukoliko prvi talas virusa uskoro završi, te da će svako novo zatvaranje  dovesti firme do kolapsa.

Da je šteta milionska i da će prave posljedice tek isplivati na vidjelo saglasan je i direktor Privredne komore RS Pero Ćorić.

- Ukupan izvoz iz Srpske za prvih pet mjeseci ove godine manji je za 196 miliona maraka u odnosu na isti period 2019. godine. Imali smo pad lani u odnosu na 2018. godinu, i taj trend je i sada nastavljen. Italija je jedan od najvažnijih partnera naše obućarske i drvne industrije i ako oni grcaju u problemima ni kod nas nema napretka. Pandemijom su najviše pogođene upravo one zemlje sa kojima najviše sarađujemo i to je dodatna otežavajuća okolnost - rekao je Ćorić.

Proizvodi

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u prvih pet mjeseci u Italiju je izvezeno najviše obuće i dijelova obuće, zatim neorganskih hemijskih proizvoda, te proizvoda od gvožđa i čelika. Na tržištu Njemačke od januara do kraja maja završilo je najviše domaćeg namještaja, proizvoda od gvožđa i čelika, te drveta i proizvoda od drveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana