Посљедице пандемије тек ће испливати

Милијана Латиновић
Посљедице пандемије тек ће испливати

БАЊАЛУКА - Привредна активност најзначајнијих спољнотрговинских партнера Српске и БиХ је на кољенима због пандемије вируса корона, што додатно успорава опоравак домаћих предузећа, а праве посљедице кризе испливаће на површину у наредним мјесецима.

Да се штета у привреди већ сада мјери милионима марака потврђују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је у првих пет мјесеци БиХ у Италију и Њемачку, као најзначајнија европска тржишта, извезла робу у вриједности 1,028 милијарди марака, што је за око 270 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

Од јануара до краја маја на домаће тржиште из те двије европске земље стигли су разни производи у вриједности од 1,155 милијарди марака, што је за око 300 милиона КМ мање у односу на исти прошлогодишњи период.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да су лошији петомјесечни резултати од прошлогодишњих само најава још поразније статистике која слиједи.

- У априлу и мају се продавала роба произведена на почетку године, прије појаве вируса корона када су погони радили пуном паром, а права штета која је настала у јеку пандемије, показаће се у јуну, јулу и августу, тако да ће статистички подаци  бити још лошији - рекао је Васић.

Он је подсјетио да је Њемачка најважнији спољнотрговински партнер за металски сектор у БиХ.

- Металска индустрија, односно наше компаније које послују у сектору ауто-индустрије су најјачи извозници из БиХ. Познато је да је аутомобилска индустрија смањила производњу, тако да су и наше фирме у веома тешкој ситуацији. Тај сектор ће, уз туризам и угоститељство, претрпјети највећу штету - истакао је Васић, додавши да ће се предузећа извући из кризе уколико први талас вируса ускоро заврши, те да ће свако ново затварање  довести фирме до колапса.

Да је штета милионска и да ће праве посљедице тек испливати на видјело сагласан је и директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

- Укупан извоз из Српске за првих пет мјесеци ове године мањи је за 196 милиона марака у односу на исти период 2019. године. Имали смо пад лани у односу на 2018. годину, и тај тренд је и сада настављен. Италија је један од најважнијих партнера наше обућарске и дрвне индустрије и ако они грцају у проблемима ни код нас нема напретка. Пандемијом су највише погођене управо оне земље са којима највише сарађујемо и то је додатна отежавајућа околност - рекао је Ћорић.

Производи

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у првих пет мјесеци у Италију је извезено највише обуће и дијелова обуће, затим неорганских хемијских производа, те производа од гвожђа и челика. На тржишту Њемачке од јануара до краја маја завршило је највише домаћег намјештаја, производа од гвожђа и челика, те дрвета и производа од дрвета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана