Parcijalna prodaja moguće rješenje za imovinu “Top farma”

Milijana Latinović
Parcijalna prodaja moguće rješenje za imovinu “Top farma”

GRADIŠKA - Ni treća licitacija na kojoj je imovina svinjogojske farme “Top farm” u stečaju iz Nove Topole ponuđena za 3,8 miliona maraka, po svemu sudeći, neće biti uspješna, jer zainteresovanih ima samo za parcijalnu prodaju zemljišta i objekata.

Potvrdila je to “Glasu Srpske” stečajna upravnica nekadašnje svinjogojske farme Nataša Kosić, naglasivši da je rok za uplate depozita istekao u petak. U oglasu o prodaji imovine stečajnog dužnika u Novoj Topoli navedeno je da se zemljište površine 247.343 metra kvadratna i 33 objekta, od kojih 21 za tov svinja, 11 pomoćnih i upravna zgrada prodaju kao cjelina po cijeni od 3,8 miliona maraka, a licitacija je zakazana za sutra.

- Bilo je nekoliko poziva potencijalnih kupaca, kako domaćih, tako i predstavnika preduzeća iz regiona, ali niko od njih nije uplatio depozit. Uglavnom su se raspitivali o površini i cijeni i pitali postoji li mogućnost kupovine u dijelovima - rekla je Kosićeva.

Pojašnjava da je očigledno ovo prevelika investicija za jednog investitora i dodaje da bi možda mnogo prije unovčili imovinu stečajnog dužnika ukoliko se ne bi prodavalo sve u paketu.

- Na prethodnoj sjednici Skupštine povjerilaca odlučeno je da ako i treća licitacija bude neuspješna stečajni upravnik osmisli prijedlog prodaje za iduću sjednicu. Uzeću u obzir sve zahtjeve koje sam do sada imala kako bih osmislila nekakav način prodaje koji bi što prije doveo do unovčenja imovine, jer sve što duže bude stajalo samo će gubiti vrijednost i propadati - rekla je Kosićeva.

Podsjetila je da je lokacija na kojoj se ovo preduzeće u stečaju nalazi interesantna svima koji su se raspitivali, ali da je očigledno cijena previsoka.

- Blizina agro-zone u Gradišci i granice sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom najveća je prednost stečajnog dužnika - naglasila je Kosićeva.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski i da menadžment društva postoji samo formalno. Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača. U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja prošle godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih.

Stečajna masa

Nataša Kosić je ispričala da je neophodno što prije naći adekvatan model prodaje i dodala da vjeruje da će Skupština biti zakazana do kraja godine.

- U stečajnoj masi nema novca da bi se stečaj ovako odugovlačio godinama - rekla je Kosićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana