Парцијална продаја могуће рјешење за имовину “Топ фарма”

Милијана Латиновић
Парцијална продаја могуће рјешење за имовину “Топ фарма”

ГРАДИШКА - Ни трећа лицитација на којој је имовина свињогојске фарме “Топ фарм” у стечају из Нове Тополе понуђена за 3,8 милиона марака, по свему судећи, неће бити успјешна, јер заинтересованих има само за парцијалну продају земљишта и објеката.

Потврдила је то “Гласу Српске” стечајна управница некадашње свињогојске фарме Наташа Косић, нагласивши да је рок за уплате депозита истекао у петак. У огласу о продаји имовине стечајног дужника у Новој Тополи наведено је да се земљиште површине 247.343 метра квадратна и 33 објекта, од којих 21 за тов свиња, 11 помоћних и управна зграда продају као цјелина по цијени од 3,8 милиона марака, а лицитација је заказана за сутра.

- Било је неколико позива потенцијалних купаца, како домаћих, тако и представника предузећа из региона, али нико од њих није уплатио депозит. Углавном су се распитивали о површини и цијени и питали постоји ли могућност куповине у дијеловима - рекла је Косићева.

Појашњава да је очигледно ово превелика инвестиција за једног инвеститора и додаје да би можда много прије уновчили имовину стечајног дужника уколико се не би продавало све у пакету.

- На претходној сједници Скупштине повјерилаца одлучено је да ако и трећа лицитација буде неуспјешна стечајни управник осмисли приједлог продаје за идућу сједницу. Узећу у обзир све захтјеве које сам до сада имала како бих осмислила некакав начин продаје који би што прије довео до уновчења имовине, јер све што дуже буде стајало само ће губити вриједност и пропадати - рекла је Косићева.

Подсјетила је да је локација на којој се ово предузеће у стечају налази интересантна свима који су се распитивали, али да је очигледно цијена превисока.

- Близина агро-зоне у Градишци и границе са Хрватском, односно Европском унијом највећа је предност стечајног дужника - нагласила је Косићева.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне, односно готовински и да менаџмент друштва постоји само формално. Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, продато је око 2.000 прасади и крмача. У вријеме када је стечај отворен, 18. маја прошле године, на фарми је било 13 запослених.

Стечајна маса

Наташа Косић је испричала да је неопходно што прије наћи адекватан модел продаје и додала да вјерује да ће Скупштина бити заказана до краја године.

- У стечајној маси нема новца да би се стечај овако одуговлачио годинама - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана