Na računu javnih prihoda 11,6 miliona maraka više

M. L.
Na računu javnih prihoda 11,6 miliona maraka više

BANjALUKA - Na račun javnih prihoda Srpske u junu je prikupljeno ukupno 217,23 miliona KM, što je za oko 11,6 miliona KM ili šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja.

U Poreskoj upravi navode da su u proteklom mjesecu direktni porezi naplaćeni u iznosu od 42,8 miliona KM, što je za 11 odsto više nego u istom periodu lani.

- Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na nepokretnost, koji je naplaćen u iznosu od skoro 2,9 miliona KM ili 2,5 miliona manje u odnosu na isti period lani - istakao je direktor Poreske uprave Goran Maričić, pojasnivši da razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona rok za plaćanje prvog dijela poreza na nepokretnost produžen do 30. septembra.

Maričić naglašava da ohrabruje podatak da porez na dobit u junu bilježi rast od 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno naplaćeno je 21,3 miliona KM.

Osim toga, dodao je, u proteklom mjesecu doprinosi su naplaćeni u iznosu od 141,1 milion KM, što je za devet odsto više nego u istom periodu lani.

- Za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS naplaćeno je 80,7 miliona maraka ili 7,1 milion više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 50,7 miliona što je više za 4,2 miliona KM - rekao je Maričić. Dodao je da je kod ostalih javnih prihoda ostvarena naplata od 33,3 miliona KM, što je za pet odsto manje u odnosu na isti period lani.

- Očigledno je da se nakon pada naplate javnih prihoda u martu, aprilu i maju situacija stabilizuje, na šta su svakako uticale mjere Vlade RS - naglasio je Maričić.

Prema podacima Poreske uprave, od početka godine prikupljeno je 1,175 milijardi KM što je za pet odsto manje nego u istom periodu lani.

- Pozivamo sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da na taj način doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije - naglasio je Maričić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana