На рачуну јавних прихода 11,6 милиона марака више

М. Л.
На рачуну јавних прихода 11,6 милиона марака више

БАЊАЛУКА - На рачун јавних прихода Српске у јуну је прикупљено укупно 217,23 милиона КМ, што је за око 11,6 милиона КМ или шест одсто више у односу на исти период прошле године, која је била рекордна у наплати јавних прихода од оснивања Пореске управе РС у овом облику организовања.

У Пореској управи наводе да су у протеклом мјесецу директни порези наплаћени у износу од 42,8 милиона КМ, што је за 11 одсто више него у истом периоду лани.

- Највеће смањење наплате било је код пореза на непокретност, који је наплаћен у износу од скоро 2,9 милиона КМ или 2,5 милиона мање у односу на исти период лани - истакао је директор Пореске управе Горан Маричић, појаснивши да разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона рок за плаћање првог дијела пореза на непокретност продужен до 30. септембра.

Маричић наглашава да охрабрује податак да порез на добит у јуну биљежи раст од 32 одсто у односу на исти период претходне године, односно наплаћено је 21,3 милиона КМ.

Осим тога, додао је, у протеклом мјесецу доприноси су наплаћени у износу од 141,1 милион КМ, што је за девет одсто више него у истом периоду лани.

- За Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС наплаћено је 80,7 милиона марака или 7,1 милион више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 50,7 милиона што је више за 4,2 милиона КМ - рекао је Маричић. Додао је да је код осталих јавних прихода остварена наплата од 33,3 милиона КМ, што је за пет одсто мање у односу на исти период лани.

- Очигледно је да се након пада наплате јавних прихода у марту, априлу и мају ситуација стабилизује, на шта су свакако утицале мјере Владе РС - нагласио је Маричић.

Према подацима Пореске управе, од почетка године прикупљено је 1,175 милијарди КМ што је за пет одсто мање него у истом периоду лани.

- Позивамо све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да на тај начин допринесу јачању Српске и њене економије - нагласио је Маричић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана