Na prodaju akcije koje ne donose profit

Danijela Bajić
Na prodaju akcije koje ne donose profit

BANjALUKA - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi pakete akcija u 12 preduzeća.

Među ponuđenima su, između ostalog, akcije “Svislajon industrije alata” iz Trebinja, zatim “Alpro” iz Vlasenice, banjalučkog “Autoprevoza”, “Prijedorčanke” iz Prijedora, te paketi akcija u komunalnim preduzećima iz četiri lokalne zajednice. 

Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se akcije prodaju po metodi “sve ili ništa”.

- Datum prodaje je svakog radnog dana od danas do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 7. maja. Valuta plaćanja je konvertibilna marka - navedeno je na berzi.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić istakao je za “Glas Srpske” da je u oglasu za prodaju navedena najniža cijena za koju su, u ovom momentu, spremni da prodaju svoj vlasnički paket akcija.

- Akcije ovih 12 emitenata smo i ranije prodavali, kao i sada zajedno sa IRB-om, i to po sličnim cijenama. U skladu sa zakonom i investicionom politikom, nastojimo da realociramo imovinu iz finansijskih instrumenata koji nisu ostvarivali očekivane efekte na povećanje imovine PREF-a u manje rizičnu finansijsku imovinu koja donosi stabilnije i sigurnije prinose, te unaprijed poznate prilive na što je moguće duži rok - kazao je Grujić.

Kao primjer, navodi on, započete su aktivnosti izlaganja portfelja u inostranstvo.

- Selekcijom hartija postigli smo prinos od 15 odsto bez dividende i to u manje od godinu dana. Naše prodajne aktivnosti i aktivnosti na domaćem tržištu sada su proširene na opreznu selekciju finansijskih instrumenata u inostranstvu. Dugo smo pravili analize i strategije za ovaj korak. To je jedna od aktivnosti na koju možemo biti ponosni - rekao je Grujić. Prošle godine su, kaže, oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva.

- Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Osim toga, kao rezultat restrukturiranja portfelja prihodi od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti lani su iznosili 3,9 miliona KM, što je rezultat upravo ulaganja u dugoročne dužničke instrumente koji nose manji rizik, ali stabilan prinos - objasnio je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana