На продају акције које не доносе профит

Данијела Бајић
На продају акције које не доносе профит

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС и Друштво за управљање пензијским резервним фондом (ПРЕФ) понудили су на Бањалучкој берзи пакете акција у 12 предузећа.

Међу понуђенима су, између осталог, акције “Свислајон индустрије алата” из Требиња, затим “Алпро” из Власенице, бањалучког “Аутопревоза”, “Приједорчанке” из Приједора, те пакети акција у комуналним предузећима из четири локалне заједнице. 

На интернет страници Бањалучке берзе наведено је да се акције продају по методи “све или ништа”.

- Датум продаје је сваког радног дана од данас до реализације продајног налога, а најкасније до 7. маја. Валута плаћања је конвертибилна марка - наведено је на берзи.

Директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић истакао је за “Глас Српске” да је у огласу за продају наведена најнижа цијена за коју су, у овом моменту, спремни да продају свој власнички пакет акција.

- Акције ових 12 емитената смо и раније продавали, као и сада заједно са ИРБ-ом, и то по сличним цијенама. У складу са законом и инвестиционом политиком, настојимо да реалоцирамо имовину из финансијских инструмената који нису остваривали очекиване ефекте на повећање имовине ПРЕФ-а у мање ризичну финансијску имовину која доноси стабилније и сигурније приносе, те унапријед познате приливе на што је могуће дужи рок - казао је Грујић.

Као примјер, наводи он, започете су активности излагања портфеља у иностранство.

- Селекцијом хартија постигли смо принос од 15 одсто без дивиденде и то у мање од годину дана. Наше продајне активности и активности на домаћем тржишту сада су проширене на опрезну селекцију финансијских инструмената у иностранству. Дуго смо правили анализе и стратегије за овај корак. То је једна од активности на коју можемо бити поносни - рекао је Грујић. Прошле године су, каже, опрезно искорачили на стране берзе и у складу са начелима сигурности, ликвидности, диверзификације и профитабилности осигурали додатни извор прихода из иностранства.

- На тај начин смо имовину под управљањем учинили ликвиднијом, профитабилнијом и сигурнијом. Осим тога, као резултат реструктурирања портфеља приходи од камата по основу улагања у дужничке хартије од вриједности лани су износили 3,9 милиона КМ, што је резултат управо улагања у дугорочне дужничке инструменте који носе мањи ризик, али стабилан принос - објаснио је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана