Na koljenima i malinari i hladnjačari

 Milijana Latinović
Na koljenima i malinari i hladnjačari

BANjALUKA - Većina proizvođača malina koji su predali ovogodišnji rod još čeka na isplatu i pitanje je da li će i kada dobiti novac, jer je izvoz stao, zbog čega su na koljenima i hladnjačari i malinari, koji tvrde da će bez pomoći Vlade Srpske ova godina označiti kraj malinarstva.

Proizvođači iz Srebrenice, Bratunca i Milića, gdje je najviše zasada ovog bobičastog voća, kažu da situacija ni za koga nije dobra.

- Sve je i dalje neizvjesno. Neki hladnjačari su dio isplatili, neki su uzeli rod, a cijena se i ne nazire. Čekamo da bude formiran novi saziv Vlade Srpske da bismo sa budućim ministrom poljoprivrede i premijerom razgovarali o tome da se pokuša naći način da se pomogne i hladnjačarima i nama. Roba ne ide, banke ne odobravaju kredite hladnjačarima i oni nemaju odakle nas da isplate - ispričao je za “Glas Srpske” predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović.

Naglasio je da jedni bez drugih ne mogu, jer ako propadnu malinari ni hladnjačari neće imati posla i obrnuto.

- Uložili smo mnogo novca i truda da bismo olako pustili da proizvodnja malina propadne, ali smo došli u situaciju da sami dalje ne možemo. Jeftine maline iz Ukrajine i Poljske izgurale su naše sa tržišta i moramo naći način da u ovom vremenu opstanemo i mi i hladnjačari - istakao je Stojanović.

Da su se svi našli, narodski rečeno, u neobranom grožđu, upozorava i vlasnik najveće hladnjače “Agro dr” Petko Rankić, koji je među prvima izašao sa otkupnom cijenom od 8,5 maraka po kilogramu malina.

- Nisam još isplatio svoje kooperante. Sve teško ide i razmišljam kako da se kreditno zadužim da bih bar preuzeti rod isplatio. Uzdamo se i u resorno ministarstvo. Izvoza nema, a i ono što smo izvezli po cijeni od 3,7 evra, uz prateće troškove, ostavilo nas je u minusu dvije marke po svakom kilogramu malina - ispričao je za “Glas” Rankić, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Kazao je da će zamoliti nadležne čim bude formirana vlada da održe sastanak i pokušaju zajedno doći do rješenja, jer mnogo mještana Bratunca, Milića i Srebrenice živi od proizvodnje malina.

- Ako ostane ovako, dogodine neće ni biti otkupa, sve da proizvodnja i bude nastavljena, ne zato što ne želimo, već zato što su hladnjače pune i nećemo imati gdje da skladištimo novi rod voća - rekao je Rankić.

Količina

U Udruženju “Vilamet” rekli su da je sa područja Bratunca, Milića i Srebrenice isporučeno oko 2.000 tona malina i kupina.

Za kupine se i nađe poneki kupac, tvrde hladnjačari, dok maline niti ko traži niti uspijevaju da ih izvezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana