На кољенима и малинари и хладњачари

 Милијана Латиновић
На кољенима и малинари и хладњачари

БАЊАЛУКА - Већина произвођача малина који су предали овогодишњи род још чека на исплату и питање је да ли ће и када добити новац, јер је извоз стао, због чега су на кољенима и хладњачари и малинари, који тврде да ће без помоћи Владе Српске ова година означити крај малинарства.

Произвођачи из Сребренице, Братунца и Милића, гдје је највише засада овог бобичастог воћа, кажу да ситуација ни за кога није добра.

- Све је и даље неизвјесно. Неки хладњачари су дио исплатили, неки су узели род, а цијена се и не назире. Чекамо да буде формиран нови сазив Владе Српске да бисмо са будућим министром пољопривреде и премијером разговарали о томе да се покуша наћи начин да се помогне и хладњачарима и нама. Роба не иде, банке не одобравају кредите хладњачарима и они немају одакле нас да исплате - испричао је за “Глас Српске” предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Иван Стојановић.

Нагласио је да једни без других не могу, јер ако пропадну малинари ни хладњачари неће имати посла и обрнуто.

- Уложили смо много новца и труда да бисмо олако пустили да производња малина пропадне, али смо дошли у ситуацију да сами даље не можемо. Јефтине малине из Украјине и Пољске изгурале су наше са тржишта и морамо наћи начин да у овом времену опстанемо и ми и хладњачари - истакао је Стојановић.

Да су се сви нашли, народски речено, у необраном грожђу, упозорава и власник највеће хладњаче “Агро др” Петко Ранкић, који је међу првима изашао са откупном цијеном од 8,5 марака по килограму малина.

- Нисам још исплатио своје кооперанте. Све тешко иде и размишљам како да се кредитно задужим да бих бар преузети род исплатио. Уздамо се и у ресорно министарство. Извоза нема, а и оно што смо извезли по цијени од 3,7 евра, уз пратеће трошкове, оставило нас је у минусу двије марке по сваком килограму малина - испричао је за “Глас” Ранкић, који је и потпредсједник Народне скупштине РС.

Казао је да ће замолити надлежне чим буде формирана влада да одрже састанак и покушају заједно доћи до рјешења, јер много мјештана Братунца, Милића и Сребренице живи од производње малина.

- Ако остане овако, догодине неће ни бити откупа, све да производња и буде настављена, не зато што не желимо, већ зато што су хладњаче пуне и нећемо имати гдје да складиштимо нови род воћа - рекао је Ранкић.

Количина

У Удружењу “Виламет” рекли су да је са подручја Братунца, Милића и Сребренице испоручено око 2.000 тона малина и купина.

За купине се и нађе понеки купац, тврде хладњачари, док малине нити ко тражи нити успијевају да их извезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана