Metalci stali na zelenu granu

Milijana Latinović
Metalci stali na zelenu granu

BANjALUKA - Preduzeća u Republici Srpskoj koja posluju u metalskom sektoru, nakon poteškoća koje je donijela pandemija virusa korona, bilježe povećanje obima posla, a na njihove adrese konačno stižu značajne ponude ino-partnera.

Sve što su proizvodili polovinom prošle godine uglavnom je završavalo u skladištima, a nakon tih prvih udaraca koje je zadala pandemija, uslijedilo je enormno povećanje cijena sirovine pa su neke vrste željeza i limova poskupjeli i do 100 odsto.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM” ističu da su protekla tri mjeseca bila veoma dobra.

- Stižu nam veoma dobre narudžbe, a i cijena repromaterijala je konačno počela da pada. Mi smo orijentisani na crnu metalurgiju, koristimo razne cijevi i limove. Primjera radi, za tonu lima u julu smo plaćali 1.350 evra, a sada je cijena oko 1.000 evra i to je dobro. Nadamo se da će se sve vratiti na staro - rekao je za “Glas Srpske” direktor i vlasnik tog preduzeća Slobodan Golub.

Podsjetio je da je preduzeće izvozno orijentisano te da oko 60 odsto svojih proizvoda plasiraju u Austriju, a osim toga izvoze i u Njemačku, Sloveniju i Italiju.

- Iako su rezultati u prvih pet mjeseci ove godine bili lošiji, od juna je sve krenulo nabolje i uvjeren sam da ćemo na kraju godine imati obim posla veći za 25 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu - naglasio je Golub i dodao da planiraju proširenje proizvodnje.

Pune ruke posla imaju i u preduzeću “Vendom” iz Laktaša, koje se bavi proizvodnjom kontejnera za odlaganje otpada.

- Potražnja za našim proizvodima je velika. Radimo sa jednom austrijskom firmom. U vrijeme pandemije kada je poslovanje bilo otežano potražnja je pala, ali čim se situacija počela stabilizovati, narudžbe su počele stizati i naši partneri su se prvi vratili na tržište - kazao je vlasnik firme “Vendom” Boro Đukanović.

Naglasio je da su veće probleme i kod nas i na globalnom nivou imale firme koje su u vezi sa auto-industrijom.

Radnici

U preduzećima u metalskom sektoru ističu da su učinili sve što su mogli da sačuvaju zaposlene i u vremenu kada nije bilo narudžbi i posla.

- Uspjeli smo da zaposlimo i određen broj novih radnika, ali i da povećamo plate - rekao je Boro Đukanović, naglasivši da je ulaganje u radnu snagu prioritet firme “Vendom”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana