Металци стали на зелену грану

Милијана Латиновић
Металци стали на зелену грану

БАЊАЛУКА - Предузећа у Републици Српској која послују у металском сектору, након потешкоћа које је донијела пандемија вируса корона, биљеже повећање обима посла, а на њихове адресе коначно стижу значајне понуде ино-партнера.

Све што су производили половином прошле године углавном је завршавало у складиштима, а након тих првих удараца које је задала пандемија, услиједило је енормно повећање цијена сировине па су неке врсте жељеза и лимова поскупјели и до 100 одсто.

У дервентском предузећу “Металац МБМ” истичу да су протекла три мјесеца била веома добра.

- Стижу нам веома добре наруџбе, а и цијена репроматеријала је коначно почела да пада. Ми смо оријентисани на црну металургију, користимо разне цијеви и лимове. Примјера ради, за тону лима у јулу смо плаћали 1.350 евра, а сада је цијена око 1.000 евра и то је добро. Надамо се да ће се све вратити на старо - рекао је за “Глас Српске” директор и власник тог предузећа Слободан Голуб.

Подсјетио је да је предузеће извозно оријентисано те да око 60 одсто својих производа пласирају у Аустрију, а осим тога извозе и у Њемачку, Словенију и Италију.

- Иако су резултати у првих пет мјесеци ове године били лошији, од јуна је све кренуло набоље и увјерен сам да ћемо на крају године имати обим посла већи за 25 до 30 одсто у односу на прошлу годину - нагласио је Голуб и додао да планирају проширење производње.

Пуне руке посла имају и у предузећу “Вендом” из Лакташа, које се бави производњом контејнера за одлагање отпада.

- Потражња за нашим производима је велика. Радимо са једном аустријском фирмом. У вријеме пандемије када је пословање било отежано потражња је пала, али чим се ситуација почела стабилизовати, наруџбе су почеле стизати и наши партнери су се први вратили на тржиште - казао је власник фирме “Вендом” Боро Ђукановић.

Нагласио је да су веће проблеме и код нас и на глобалном нивоу имале фирме које су у вези са ауто-индустријом.

Радници

У предузећима у металском сектору истичу да су учинили све што су могли да сачувају запослене и у времену када није било наруџби и посла.

- Успјели смо да запослимо и одређен број нових радника, али и да повећамо плате - рекао је Боро Ђукановић, нагласивши да је улагање у радну снагу приоритет фирме “Вендом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана