Kamen u BiH stiže i iz Indije

Milijana Latinović
Kamen u BiH stiže i iz Indije

BANjALUKA - Uprkos brojnim prirodnim bogatstvima kojima obiluje, BiH je i u prošloj godini na razne vrste kamena iz uvoza potrošila 14,4 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz inostranstva stižu mramor, granit i oblutak, mahom iz Turske, Italije, Kine, Indije i zemalja regiona.

U prošloj godini uvezeno je 61,29 miliona kilograma kamena, i to 9,3 miliona kilograma mramora, 16,8 miliona kilograma granita i 35,12 miliona kilograma oblutka.

U kamenorezačkim radnjama ističu da se najviše uvozi kamen za spomenike jer ne mogu da ga obezbijede na domaćem tržištu. Ističu da se nekada mogao nabaviti i u Jablanici, ali je zbog problema u vezi sa koncesijom eksploatacija onemogućena.

Jedan od najpoznatijih kamenorezaca u Jablanici Nezir Kevrić kaže za “Glas Srpske” da koncesiju na najveći dio jablaničkog kamena već godinama ima preduzeće koje je u stečaju i koje eksploatiše veoma male količine kamena.

- Jablanica je prirodni centar za kamen, ali već deset godina imamo problema. Ta firma koja ima koncesiju ne može da izvadi dovoljno kamena ni za sebe, a kamoli za potrebe tržišta koje raste iz godine u godinu. Potražnja je nevjerovatna. Upravo idem u Italiju po kamen gdje se mogu naći sve vrste potrebne za enterijere i nadgrobne spomenike - rekao je Kevrić.

Istu sudbinu dijele i kamenoresci širom Republike Srpske.

- Za granit se snalazimo kako znamo, da li od domaćih ponuđača ili uvoznika. Najviše se uvozi iz Italije, Kine i Indije. Svaki uvoz nama predstavlja dodatne troškove, jer kada na cijenu kamena dodate prevoz i PDV, skuplje je i do 30 odsto - rekli su u banjalučkoj Kamenorezačkoj radnji  “Krečar”.

Čuveni jablanički kamen nekada je obrađivan i u Kamenorezačkoj radnji “Rojal” iz Prijedora, ali u posljednjih nekoliko godina spomenike prave od kamena koji stiže iz uvoza.

- Ne uvozimo mi direktno, već nabavljamo od dobavljača u Banjaluci. Koristimo “bengal” i “rojal” za nadgrobne spomenike - rekli su u ovoj Kemenorezačkoj radnji i dodali da uvoz poskupljuje proizvodnju, ali da izbora nemaju.

Potražnja

Nezir Kevrić ističe da je BiH bogata kamenom, ali da se domaći kamenolomi sporo otvaraju i da se potrebe tržišta ne mogu zadovoljiti onim što se uspije eksploatisati kod nas.

- U proteklih 20 godina, potražnja je povećana 50 puta - istakao je Kevrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana