Камен у БиХ стиже и из Индије

Милијана Латиновић
Камен у БиХ стиже и из Индије

БАЊАЛУКА - Упркос бројним природним богатствима којима обилује, БиХ је и у прошлој години на разне врсте камена из увоза потрошила 14,4 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, из иностранства стижу мрамор, гранит и облутак, махом из Турске, Италије, Кине, Индије и земаља региона.

У прошлој години увезено је 61,29 милиона килограма камена, и то 9,3 милиона килограма мрамора, 16,8 милиона килограма гранита и 35,12 милиона килограма облутка.

У каменорезачким радњама истичу да се највише увози камен за споменике јер не могу да га обезбиједе на домаћем тржишту. Истичу да се некада могао набавити и у Јабланици, али је због проблема у вези са концесијом експлоатација онемогућена.

Један од најпознатијих каменорезаца у Јабланици Незир Кеврић каже за “Глас Српске” да концесију на највећи дио јабланичког камена већ годинама има предузеће које је у стечају и које експлоатише веома мале количине камена.

- Јабланица је природни центар за камен, али већ десет година имамо проблема. Та фирма која има концесију не може да извади довољно камена ни за себе, а камоли за потребе тржишта које расте из године у годину. Потражња је невјероватна. Управо идем у Италију по камен гдје се могу наћи све врсте потребне за ентеријере и надгробне споменике - рекао је Кеврић.

Исту судбину дијеле и каменоресци широм Републике Српске.

- За гранит се сналазимо како знамо, да ли од домаћих понуђача или увозника. Највише се увози из Италије, Кине и Индије. Сваки увоз нама представља додатне трошкове, јер када на цијену камена додате превоз и ПДВ, скупље је и до 30 одсто - рекли су у бањалучкој Каменорезачкој радњи  “Кречар”.

Чувени јабланички камен некада је обрађиван и у Каменорезачкој радњи “Ројал” из Приједора, али у посљедњих неколико година споменике праве од камена који стиже из увоза.

- Не увозимо ми директно, већ набављамо од добављача у Бањалуци. Користимо “бенгал” и “ројал” за надгробне споменике - рекли су у овој Кеменорезачкој радњи и додали да увоз поскупљује производњу, али да избора немају.

Потражња

Незир Кеврић истиче да је БиХ богата каменом, али да се домаћи каменоломи споро отварају и да се потребе тржишта не могу задовољити оним што се успије експлоатисати код нас.

- У протеклих 20 година, потражња је повећана 50 пута - истакао је Кеврић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана