Izvoz svinjetine slamka spasa za farmere

Anita Janković Rečević
Izvoz svinjetine slamka spasa za farmere

BANjALUKA - Uzgajivači svinja iz Republike Srpske ponovo su dobili zeleno svjetlo za izvoz svinjetine na tržište Sjeverne Makedonije, što će domaćim proizvođačima bar donekle pomoći da prevaziđu krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Krajem prošle godine makedonske vlasti su ostavile rok BiH da do 31. marta ukine vakcinaciju svinja protiv klasične kuge, do kada je domaćim farmerima bilo omogućeno da izvoze svinjetinu na tamošnje tržište.

Budući da je obaveznu vakcinaciju 1. januara ove godine ukinula samo RS, ali ne i FBiH, izvoz svinjetine početkom aprila bio je obustavljen. Kako bi se pronašlo rješenje za novonastali problem ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u aprilu je sazvao sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava entiteta i Brčko distrikta, na kojem je dogovoreno da Kancelarija za veterinarstvo BiH izvrši zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Srpska završila svoj dio posla, da bi joj ponovo bio odobren izvoz.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba za “Glas Srpske” kaže da je ustanova na čijem je čelu obavila svoj dio posla te da je izvoz svinjetine ponovo odobren uzgajivačima iz Srpske, kao i onima iz Brčkog, jer je i u distriktu od 1. maja ukinuta vakcinacija svinja protiv klasične kuge.

- Obavijestili smo makedonsku stranu da je jedna zona u BiH prekinula vakcinaciju svinja, tačnije RS i Brčko distrikt i oni su prije desetak dana odblokirali izvoz. Nadamo se da će u dogledno vrijeme i federalno Ministarstvo poljoprivrede završiti sve neophodne poslove i predložiti Vladi FBiH ukidanje vakcinacije, o čemu planiramo ponovo izvijestiti Makedonce. Izvoz svinjetine bio je zaustavljen oko petnaestak dana - kazao je Kalaba i dodao da Sjeverna Makedonija sada otvorena za svinjetinu iz Srpske.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Dragan Knežević kaže da je Srpska insistirala na deblokadi izvoza.

- FBiH nije završila posao iako su sve vrijeme obećavali da će to privesti kraju. Nema tu nekakvih velikih problema, samo su procedure u FBiH u vezi sa ukidanjem vakcinacije nešto komplikovanije, jer svi kantoni moraju da se slože. U cijelu priču smo uključili i Ministarstvo spoljne trgovine - rekao je Knežević.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić kaže da će izvoz svinjetine u Sjevernu Makedoniju pomoći domaćim farmerima da iz krize izazvane pandemijom virusa korona izađu sa manjom štetom.

- BiH je ogroman uvoznik svinjskog mesa i sve što uspijemo izvesti je velika stvar, jer se time rješavamo tržišnog viška. Ove godine naročito imamo problem zbog epidemije, usljed koje je potražnja za svinjetinom za Vaskrs, 1. maj, Đurđevdan, a evo i za Markovdan, drastično smanjena, tako da u ovom momentu imamo ogroman višak. Otvoreno tržište Sjeverne Makedonije moglo bi biti slamka spasa - kazao je Maljčić.

Dodao je da Srpska svinje izvozi i u Crnu Goru, što je takođe značajno.

- Crnogorsko tržište nam ove godine i te kako znači, jer smo tamo izvezli dio viška prasadi i tako izbjegli katastrofu - navodi Maljčić.

Kvote

Mišo Maljčić kaže da su sve oči proizvođača svinja sada uprte u ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašu Košarca, od kojeg očekuju da će dati zeleno svjetlo za pregovore o uvođenju kvota, budući da je tržište BiH sada maksimalno otvoreno za uvoz svinjskog mesa.

- Nastojaćemo na svaki mogući način da kvote vratimo na odnos koji smo imali prije nekoliko godina, jer ako želimo dobro sami sebi, moramo podržati domaću proizvodnju - rekao je Maljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana